Suriye'de IŞİD'e katılan kadın, ABD'ye dönüp örgütle mücadele etmeyi istiyor
20 yaşındayken evinden kaçarak IŞİD'e katılan ve örgütün savaşçılarından birinden çocuk sahibi olan ABD'li kadın ülkesine dönmeyi, gerekirse hapis yatmayı ve aşırılıkla mücadele etmeyi umduğunu söyledi.
Hoda Muthana isimli kadın, Suriye'de ABD destekli YPG güçlerinin kontrolündeki Roj kampından The News Movement'a verdiği röportajda, 2014 yılında gruba katılması için internet üzerinden insan tacirleri tarafından 'beyninin yıkandığını' ve küçük oğlu dışında her şeyden pişman olduğunu dile getirdi.
"Hapishanede kalmam ve cezamı çekmem gerekiyorsa, yapacağım... Buna karşı savaşmayacağım." diyen 28 yaşındaki kadın, "Hükümetin bana o zamanlar genç ve saf biri olarak bakmasını umuyorum." ifadesini kullandı.
Muthana, pişmanlık içeren bu ifadeleri 2019'da örgütün Suriye'deki son toprak parçasından kaçtığından beri verdiği çeşitli röportajlarda tekrarlıyor.
Ancak Muthana, 2015 yılında attığı tweetlerde Amerikalıları örgüte katılmaya ve ABD'de saldırılar düzenlemeye çağırmış. Muthana verdiği son mülakatta, telefonunun kendisinden alındığını ve tweetlerin IŞİD üyeleri tarafından atıldığını iddia etti.
Bir zamanlar Amerikan pasaportuna sahip olan Muthana, New Jersey'de Yemenli muhafazakar göçmen bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiş.
2014 yılında ailesine bir okul gezisine gideceğini söylemiş ancak bunun yerine Türkiye'ye üzerinden Suriye'ye geçmiş ve yol masraflarını da gizlice bozdurduğu okul harcı çekleriyle finanse etmiş.
Donald Trump yönetimi de vatandaş olmadığını savunarak geri dönmesini engellemiş.
Muthana'nın vatandaşlığı konusunda hükümetin kararını onaylayan Yüksek Mahkeme, geçen yıl ocak ayında yeniden giriş talebiyle açtığı davayı değerlendirmeyi reddetti.
IŞİD savaşçılarının binlerce dul eşi ve çocukları YPG'nin elinde
Bu durum kendisini ve oğlunu Suriye'nin kuzeyinde çeşitli kamplarda unutulmaya terk edilen ve sayıları binlerle ifade edilen IŞİD savaşçılarının dul eşleri ve çocuklarından biri haline getiriyor.
İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (HRW) geçen ay yayınladığı rapora göre, IŞİD üyesi olduğundan şüphelenilen ve aralarında Suriyeli ve yabancı uyruklu 65 bin kişi ve aileleri, Suriye'nin kuzeydoğusundaki çeşitli kamplarda ve hapishanelerde tutuluyor.
IŞİD'le bağlantılı olmakla suçlanan kadın ve reşit olmayan çocuklar, ağırlıklı olarak el Hol ve Roj kamplarında, HRW'nin "hayati tehlike" olarak tanımladığı koşullar altında tutuluyor.
Kamplarda, aralarında Avrupalı ve Kuzey Amerikalıların da bulunduğu 37 bin 400'den fazla yabancı barınmaya çalışıyor.
İnsan Hakları İzleme Örgütü ve diğer gözlemci kuruluşlar, YPG güçlerinin yönetimindeki kamplarda yetersiz gıda, su ve tıbbi bakımın yanı sıra mahkumların, gardiyanlar ve diğer kişiler tarafından fiziksel ve cinsel tacize uğraması dahil korkunç yaşam koşulları altında olduklarına dikkati çekiyor.
ABD toplam 39 Amerikan vatandaşını ülkeye geri götürdü. Kamplarda kaç Amerikalının daha kaldığı belli değil.
"IŞİD kurbanı"
Muthana şimdilerde kendisini bir "IŞİD kurbanı" olarak tanımlıyor.
Verdiği son mülakatta, 2014 yılında Suriye'ye ulaştıktan sonra, evli olmayan kadınlar ve çocuklar için ayrılan bir misafirhanede nasıl alıkonulduğunu anlattı:
"Hayatımda hiç böyle bir pislik görmemiştim, 100 kadın ve en az iki katı çocuk vardı, etrafta koşuşturuyorlardı, çok fazla gürültü, pis yataklar vardı"
Buradan kaçmanın tek yolunun bir savaşçıyla evlenmek olduğnu aktaran Muthana üç kez evlenmiş. Oğlunun babası da dahil ilk iki kocası savaşta öldürülmüş.
IŞİD artık Suriye ve Irak'ta herhangi bir bölgeyi kontrol etmiyor ancak zaman zaman saldırılar düzenlemeye devam ediyor ve kamplarda destekçileri mevcut.
Muthana, olası ceza saldırı endişesiyle söyledikleri konusunda dikkatli olması gerektiğini belirtiyor ve Batı'daki insanlara kendisinin de bu örgütün bir kurbanı olduğunu anlatacağını şu sözlerle dile getiriyor:
"Şu anda burada söylemek istediğim her şeyi tam olarak söyleyemiyorum. Ama ayrıldıktan sonra söyleyeceğim. Buna karşı bir savunucu olacağım. Batı'daki IŞİD mağdurlarının benim gibi birinin bunun bir parçası olmadığını, benim de IŞİD'in bir mağduru olduğumu anlamalarına yardımcı olabilmeyi diliyorum."
Kaynak: Euronews