"Suriye'de savaş kalıcı hale geliyor"

"Suriye'de savaş kalıcı hale geliyor"

BM uzmanları, Suriye'de 13'üncü yılını geride bırakan savaşın kalıcı hale gelmeye başladığı uyarısında bulundu.

BM Perşembe günü, Suriye'deki çatışmaya siyasi bir çözüm bulunamazken, bu ülkedeki "kalıcı hale gelmiş bölünmenin" insani ve toplumsal sonuçları konusunda uyarıda bulundu.

BM Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen, BM Güvenlik Konseyi'ne yaptığı açıklamada Suriye'nin "derin bir krizin içinde sıkışıp kaldığını" belirtti ve "Suriyelilerin kendileri, bu köklü bölünmenin riskleri ve gerçek bir siyasi sürecin yokluğu konusunda alarm zillerini çalıyor." dedi.

Pedersen bu bölünmelerin ekonomik sıkıntıları artırdığını, istikrarsız koşullar altında büyüyen ikinci nesil Suriyeli çocuklar ortaya çıkardığını kaydetti. Mevcut şartların gelecekte daha fazla çatışmaya ve istikrarsızlığa yol açabileceğini sözlerine ekledi.

Pedersen ayrıca Suriyeli sığınmacılar için de bir çözüm bulunması gerektiğini dile getirdi:

"Hiçbir aktör tek başına krizi çözemez ve mevcut diplomatik grupların hiçbiri de çözemez. Herkesin katkı sağlayacağı yapıcı bir uluslararası diplomasi ilerlemenin tek yoludur."

Krizin İsrail'in Suriye içindeki hava saldırılarıyla daha da kötüleştiğini söyleyen Pedersen, Siyasi sürecin eksikliğinin Suriyeliler için ciddi risklere yol açacağı uyarısında bulundu.

BM Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, ülkedeki insani krize ilişkin yaptığı açıklamada, 16.7 milyon kişinin insani yardıma ihtiyaç duyduğunu kaydetmişti.

Suriye'de savaş 2011 yılından bu yana devam ediyor.

Rusya ve İran tarafından desteklenen Esed rejiminin saldırıları sebebiyle, resmi rakamlara göre şimdiye dek en az 500 bin sivil hayatını kaybetmiş durumda.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum