Suriye'deki Rus üslerinin ne olacağı halen belirsiz
Rusya Dışişleri Bakanlığı, Şam'daki Rus büyükelçiliğinin her zamanki gibi faaliyet gösterdiğini ve Büyükelçi Alexander Yefimov'un hala Suriye'nin başkentinde olduğunu doğruladı.
Kremlin Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Suriye'deki Rus askeri üslerinin geleceğiyle ilgili konuların hala tartışılmakta olduğunu ve Suriyeli yetkililerle temasların devam ettiğini belirtti.
Rusya Dışişleri Bakanlığı, Şam'daki Rus büyükelçiliğinin her zamanki gibi faaliyet gösterdiğini ve Büyükelçi Alexander Yefimov'un hala Suriye'nin başkentinde olduğunu doğruladı.
Reuters'in Suriyeli dört yetkiliden aktardığına göre Rusya, Suriye'nin kuzeyindeki cephe hatlarından ve Nusayriye Dağları'ndaki mevzilerinden güçlerini çekmeye başladı ancak iki ana üssü olan Lazkiye'deki Hmeymim Hava Üssü ve Tartus Deniz Üssü'nden çekilmedi.
Bu iki üs Rusya'nın Akdeniz ve Afrika'daki askeri varlığının temel unsuru konumunda.
Suriyeli askeri kaynaklara göre Rusya bazı ağır teçhizatı ve bazı üst düzey Esed rejimi subaylarını başka yerlere taşıdı. Ancak Rusya'nın bu iki üssü şimdilik terk etme niyetinde olduğuna dair herhangi bir işaret bulunmamakta.
Rusya'nın Suriye'deki askeri üsleri:
Tartus Deniz Üssü
Tartus Deniz Üssü, Rus Akdeniz Filosu için hayati önem taşıyan bir onarım ve ikmal merkezidir. Üs 1971 yılında kuruldu ve Rusya'nın iç savaş sırasında Suriye rejimini desteklemek için askeri müdahalede bulunmasıyla birlikte Moskova 2017 yılında üssü 49 yıllığına bedelsiz olarak kiraladı.
Hmeymim Hava Üssü
Hmeymim Hava Üssü Rusya'nın Suriye ve Kuzey Afrika'daki askeri operasyonları için önemli bir hazırlık noktası. Uydudan 9 Aralık'ta çekilen görüntüler üste dünyanın en büyük kargo uçakları arasında yer alan iki büyük Antonov AN-124 uçağının bulunduğunu gösteriyor.
Uçaklar yüklenirken görülüyor ve uçaklardan birinin Cumartesi günü Libya'ya doğru yola çıktığı bildiriliyor.
Kısmi çekilme haberlerine rağmen görgü tanıkları Hmeymim üssünde askeri faaliyetlerin devam ettiğini, Rus askerlerinin üssün etrafında dolaştığını ve savaş uçaklarının hangarlarda olduğunu doğruladı.
Savaş araçları ve lojistik kamyonlardan oluşan bir Rus askeri konvoyu da Hmeymim ve Tartus üsleri arasındaki otoyolda görüldü. Suriye'deki Rus üsleri Moskova'nın küresel askeri stratejisinin bir parçası olarak görülüyor.
Tartus Rusya'nın Akdeniz'de lojistik destek ve onarım sağlayan tek tesisi, Hmeymim ise hava operasyonları için bir merkez.
Esed'in düşüşü, özellikle de Esed rejimi Moskova'nın kilit bir müttefiki olarak görüldüğünden, Suriye'deki Rus askeri üslerinin geleceği konusunda büyük soru işaretlerine neden oldu.
Yeni geçici yönetime yakın üst düzey bir Suriyeli yetkili, Rus varlığı ve eski rejimle yapılan askeri anlaşmalar konusunun şu anda gündemde olmadığını ancak gelecekte gündeme gelebileceğini doğrularken nihai kararı verme hakkının Suriye halkına ait olduğunu söyledi.
Yeni Suriye yönetiminden kaynaklar, Rus üslerinin geleceğine ilişkin her türlü tartışmada Suriye'deki siyasi değişimlerin, Moskova'nın eski rejimi desteklemedeki rolünün ve varlığının bölgesel güvenlik üzerindeki etkisinin dikkate alınacağını vurguladı.
Kaynak: Mepa News, Ajanslar