Suriyeliler sonuçları önceden belli olan seçimlere hazırlanıyor

Suriyeliler sonuçları önceden belli olan seçimlere hazırlanıyor

Bu, 2011'de savaşın patlak vermesinden bu yana Suriye'nin büyük ölçüde göstermelik parlamentosunda yapılacak dördüncü seçim olacak.

Suriye, Pazartesi günü rejimin kontrolündeki bölgelerde iktidardaki Baas partisinin iktidarını yenilemek için tasarlanan bir parlamento seçimi yapmaya hazırlanırken başkent Şam'ın dört bir yanında kampanya afişleri asıldı.

Bu, 2011'de savaşın patlak vermesinden bu yana Suriye'nin büyük ölçüde göstermelik parlamentosunda yapılacak dördüncü seçim olacak. Daha öncekilerde olduğu gibi, 1963'ten bu yana iktidarda olan Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Baas partisinin 250 sandalyenin çoğunu elde etmesi bekleniyor.

56 yaşındaki Fevaz Hanna, "Yeni adaylar olsa da... görmeye alıştığımız eski adaylar hala yarışıyor" dedi.

"Taleplerimiz sadece yaşam koşullarına odaklanıyor" diyen Hanna, savaşın neden olduğu ve milyonları yoksulluğa sürükleyen hiperenflasyona atıfta bulunuyor.

Hanna, “adayları sloganlarının sorumluluğunu almaya ve verdikleri sözleri tutmaya çağırıyoruz" diye ekledi.

Şam'ın merkezinde adaylar ekonomiyi canlandırma sözü veren kampanya afişleri astı.

Bir afişte bir aday "küçük işletmeleri destekleme" sözü verirken, birkaç metre ötedeki bir diğeri "rekabetçi bir endüstri... gelişen bir ekonomi" vaadinde bulunuyor.

Baas partisi ve onun laik solcu ve Arap milliyetçisi müttefikleri seçimlere neredeyse rakipsiz giriyor ve tek alternatif bağımsızlar.

Seçim merkezleri sadece rejimin kontrolündeki bölgelerde çalışacak ve Kürtlerin kontrolündeki kuzeydoğuda ya da Türkiye sınırı boyunca Ankara destekli muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde yaşayan milyonlarca Suriyeliyi etkilemeyecek.

Adaylar hala kuzey ve kuzeydoğuya ayrılan sandalyeler için yarışıyor ancak sadece hükümet kontrolündeki bölgelere taşınan seçmenler belirlenen seçim merkezlerinde oy kullanabiliyor.

Yurtdışına sığınan milyonlarca Suriyelinin ise oy hakkı bulunmuyor.

Suriye'nin sürgündeki muhalefeti Çarşamba günü bir açıklama yayınlayarak seçimleri "saçma" olarak nitelendirdi ve hükümet tarafından düzenlenen seçimlerin "sadece iktidarı temsil ettiğini" söyledi.

Yetkililer, aralarında 1.317 kadının da bulunduğu 8.953 adayın parlamentoda yer almak için yarıştığını söyledi.

Şam Üniversitesi öğrencisi 22 yaşındaki Aya Cedid, "Adayların çoğu erkek, sadece iki kadın adayın resmini gördüm" dedi.

Şehrin başka bir yerinde kendilerini bağımsızlar olarak tanıtan bir grup, listelerindeki adayların -çoğunluğu takım elbiseli işadamları- resimlerinin bulunduğu bir çadır kurdu.

46 yaşındaki etkinlik planlayıcısı Johny Arbaş, "Bu seçimlerin öncekilerden farklı olmasını beklemiyorum, çünkü aynı adayları görüyoruz" dedi.

"Ancak, yıllarca süren savaşın ardından yorgun düşen halkın çıkarları doğrultusunda çalışmalarını istiyoruz" dedi.

Arbaş, Esed rejiminin bölgesel diplomatik sahnede yeni yeni rehabilite edilmeye başlanmasının kendisine ekonomi için biraz umut verdiğini söyledi.

Arbaş, "Suudi Arabistan ile siyasi açılımlar ve Türkiye ile olası bir yakınlaşma haberlerini takip ediyoruz ve bunun yaşam koşulları üzerinde bir etkisi olacağını umuyoruz" dedi.

Geçtiğimiz yıl Şam rejimi, bölgesel bloktan uzaklaştırılmasını savunan Körfez Arap ülkeleriyle uzlaştıktan sonra Arap Birliği'ne yeniden kabul edilmişti.

Bu ayın başlarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Esed'i "her an" Türkiye'ye davet edebileceğini söyledi.

Coğrafya öğretmeni 40 yaşındaki Hüsam Şahin AFP'ye yaptığı açıklamada oy kullanacağı için heyecanlı olduğunu ve arkadaşlarını da oy kullanmaya çağırdığını söyledi.

"İzlemek ve eleştirmek yerine oy vermeliyiz" dedi.

Ancak sadece ilk adını veren 33 yaşındaki Beşir, "önceden belirlenmiş" sonucu protesto etmek için geçersiz olacak şekilde oy kullanacağını söyledi.

"Adayların hiçbirine inanmıyorum ama aynı zamanda... katılmak benim hakkım." dedi.

"Boş oy kullanacağım."

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum