Suriye'nin kuzeyinde Türk askeriyle yaşanan çatışmada 7 protestocu öldü

Suriye'nin kuzeyinde Türk askeriyle yaşanan çatışmada 7 protestocu öldü

İngiltere merkezli gözlemevinin Suriye içindeki kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Afrin'de altı, Cerablus'ta da bir kişi öldü.

Bir tıbbi kaynak ve bir gözlemevinin Salı günü yaptıkları açıklamada, Suriye'nin kuzeyinde silahlı protestocular ile Türk mevzilerinin nöbetçileri arasında çıkan çatışmalarda yedi kişinin öldüğü belirtildi.

Pazartesi günü Türkiye'nin kontrolündeki sınır şeridinde yaşanan protestolar, bir gün önce Suriyeli bir adamın Suriyeli bir çocuğu taciz etmekle suçlandığı Türkiye'nin Kayseri ilindeki Suriyelilerin işyerlerine ve mülklere yönelik saldırıları takip etti.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, "Türk mevzilerini koruyan güçlerle çıkan çatışmalarda yedi protestocu öldü" dedi.

İngiltere merkezli gözlemevinin Suriye içindeki kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Afrin'de altı, Cerablus'ta da bir kişi öldü.

Öldürülen protestocuların silahlı olup olmadıkları belirtilmedi.

Kuzey Suriye'deki bir tıbbi kaynak da AFP'ye şiddet olaylarında yedi kişinin öldüğünü aktardı.

Bölgedeki AFP muhabirleri Salı sabahı sükunetin hakim olduğunu söyledi.

Pazartesi günü Türkiye'nin kontrolündeki bölgede yüzlerce Suriyeli gösteri yapmış, bazı protestocular Türk kamyonlarına ve askeri noktalara saldırmış ve Türk bayraklarını indirmişti.

Hatta bazıları geçiş noktalarını basmaya çalışarak Türk sınır muhafızlarıyla karşı karşıya geldi.

Suriye Gözlemevi'ne göre şiddet olaylarının ardından Türkiye ile dört sınır kapısı kapatıldı.

AFP muhabiri ve Gözlemevi, protestoların Türkiye'nin denetimindeki bölgeye yakın, muhaliflerin kontrolündeki İdlib bölgesine de yayıldığını söyledi.

Salı günü erken saatlerde Türk yetkililer Suriye karşıtı ayaklanmaların ardından 474 kişiyi gözaltına aldıklarını açıkladı.

Türkiye 2016'dan bu yana ABD ve Rusya’nın desteklediği PKK’nın Suriye yapılanması YPG güçlerini Suriye'nin kuzeyindeki sınır bölgelerinden çıkarmak için art arda kara operasyonları düzenledi.

Suriye'deki Türkiye yanlısı güçler şu anda sınır boyunca iki geniş bölgeyi kontrol ediyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2011 yılında savaşın başlangıcında Beşar Esed'i devirmeye yönelik ilk muhalif girişimleri desteklemişti.

Ancak son yıllarda iki ülkenin üst düzey yetkililerinin Rusya'nın arabuluculuğundaki görüşmelerde bir araya gelmesiyle rotasını değiştirdi.

Cuma günü Erdoğan, Esed ile olası bir görüşmeye işaret ederek bunun "imkansız olmadığını" söylemişti.

Yaklaşık 3.2 milyon Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye, son yıllarda genellikle sosyal medya ve anlık mesajlaşma uygulamalarında yayılan söylentilerin tetiklediği yabancı düşmanı şiddet olaylarıyla birkaç kez çalkalanmış durumda.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.