Suriye'nin kuzeyinde YPG'nin seçim planına karşı Türkiye'nin tavrı ne?
Savunma Bakanı Güler, ABD destekli YPG güçlerinin Suriye'nin kuzeyinde yerel seçim yapma planlarının "kabul edilemez" olduğunu ve Türkiye'nin ulusal güvenliğine tehdit oluşturduğunu söyledi.
Savunma Bakanı Yaşar Güler Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ABD destekli YPG’nin Suriye'nin kuzeyinde yerel seçim yapma planlarının "kabul edilemez" ve Türkiye'nin ulusal güvenliğine yönelik bir tehdit olduğunu söyledi.
Türkiye bu hamleyi PKK'nın Suriye yapılanması olarak kabul edilen YPG'nin kendi kontrolünde olan bölge içinde ayrı bir oluşum kurma yönünde attığı bir adım olarak değerlendiriyor. Ankara YPG’nin “terör örgütü” olarak kabul ediyor.
Suriye: YPG güçleri cezaevlerinde işkence ve toplu ölümlerle suçlanıyor
Associated Press'in sorularını yazılı olarak yanıtlayan Yaşar Güler, Türkiye'nin YPG'nin oluşturduğu tehdide karşı Suriye ve Irak sınırları boyunca güvenli bir koridor oluşturma kararlılığını yineledi.
Suriye'nin kuzey ve doğu bölgelerini kontrol eden YPG liderliğindeki yerel yönetim 11 Haziran'da belediye seçimleri yapmayı planladığını açıkladı.
Belediye başkanlarının seçileceği oylama Haseke, Rakka, Deyrizor vilayetleri ile Halep vilayetinin doğu kesiminde yapılacak.
Güler, "Böyle bir durumu kabul etmek mümkün değil” dedi ve ekledi:
"Suriye'nin toprak bütünlüğünü tehdit eden sözde seçim çalışmaları bölgedeki barış ve huzuru olumsuz etkileyecektir. Ulusal güvenliğimize ve komşularımızın toprak bütünlüğüne zarar verecek hiçbir oldubittiye izin vermeyeceğiz."
6 binden fazla yabancı çocuk Suriye'de YPG kontrolündeki kamplarda mahsur durumda
Güler, YPG kontrolündeki bölgede seçim çalışmalarına devam edilmesi halinde Türkiye'nin nasıl bir adım atabileceği konusunda ise ayrıntılı bilgi vermedi.
Türkiye, şu anda Suriye'nin kuzeyinin bir bölümünü kontrol eden YPG güçlerini sınırından uzaklaştırmak için 2016'dan bu yana Suriye'ye bir dizi büyük sınır ötesi operasyon gerçekleştirdi.
Türk jetleri, insansız hava araçları ve topçu birlikleri şu anda düzenli olarak Suriye ve Irak'ın kuzeyinde YPG ve PKK hedeflerini vuruyor.
Türkiye'ye karşı on yıllardır silahlı bir isyan yürüten PKK, Türkiye ve Batılı müttefikleri tarafından bir "terör örgütü" olarak kabul ediliyor.
Çatışmalar 1980'lerden bu yana on binlerce insanın hayatını kaybetmesine neden oldu.
Suriye'deki ABD üssüne yönelik saldırıda YPG mensupları öldü
Güler AP'ye yaptığı açıklamada Türkiye'nin Suriye sınırının yüzde 63'ünün şu anda "kontrol altında" olduğunu söyledi.
Güler, "Irak ve Suriye sınırlarımız boyunca 30-40 kilometre derinliğinde bir güvenlik koridoru oluşturmaya kararlıyız” dedi ve ekledi:
"Amacımız, terör örgütü mensuplarının sınırın diğer tarafından vatandaşlarımıza ve askerlerimize yönelik saldırı ve tehditlerini bertaraf etmektir."
Türkiye'nin PKK'ya karşı geçmişte olduğu gibi "hedef ve zaman" açısından sınırlı saldırılar düzenlemek yerine artık "sürekli ve kapsamlı" operasyonlar yürüttüğünü söyledi.
Güler ayrıca yılın başlarında PKK'yı "terör örgütü" olarak tanımlamaktan kaçınmakla birlikte PKK'yı yasaklayan Bağdat'ın güvenlik alanındaki işbirliğini arttırmasını da takdirle karşıladı.
Güler, "Irak ilk kez PKK'yı sadece Türkiye'nin değil kendi sorunu olarak da görüyor" dedi.
"En kısa zamanda terör örgütü olarak ilan edilmesini bekliyoruz."
"ABD Suriye'de YPG'yi vuran Türk SİHA'sını düşürdü"
Türkiye'nin hava kuvvetlerini modernize etme çabalarına da değinen Güler, Türk hükümetinin İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasının ardından Türkiye ve ABD'nin F-16 savaş uçaklarının Türkiye'ye satışına ilişkin prosedürleri tamamlamaya yaklaştığını söyledi.
Türkiye, Rusya'dan S-400 füze savunma sistemi satın alması nedeniyle ABD öncülüğündeki F-35 savaş uçağı programından çıkarılmasının ardından 2020 yılında F-16'ları satın almayı talep etmişti.
Güler, Türkiye'nin F-35 projesine olası geri dönüşü konusunda ABD ile görüşmelerin devam ettiğini ancak Türkiye'nin S-400'leri elden çıkarma ihtimalini dışladığını söyledi.
"Suriye'de savaş kalıcı hale geliyor"
Güler, "Ülkemizin uzun menzilli bölgesel hava ve füze savunma sistemi ihtiyaçları kapsamında tedarik ettiğimiz S-400'lerin başka bir ülkeye verilmesi söz konusu değildir" dedi.
Türkiye ayrıca İngiltere ve İspanya ile Eurofighters jetleri satın almak için görüşmeler yürütüyor, ancak Almanya bu satışa karşı çıkıyor.
Güler, "Müttefiklerimiz tarafından ihracat kısıtlamalarına tabi tutulmamız kabul edilemez" dedi.
"Bu kısıtlamalar sadece bizi değil, aynı zamanda NATO'nun müttefikler için belirlediği kabiliyet ve savunma yatırım hedeflerini de etkilemektedir."
Geçtiğimiz ay ikinci test uçuşunu tamamlayan Türkiye'nin yerli TF-X Kaan savaş uçaklarının 20 adetlik ilk partisinin 2027-2029 yılları arasında Türk hava kuvvetlerine entegre edileceğini söyledi.
Kaynak: Mepa News, Ajanslar