Suriye'nin yeni Baş Müftüsü Usame Rifai kimdir?
Usame Rifai sürecin başından bu yana Suriye devrimine destek veren din adamlarının başında geliyor.
Usame Rifai, Suriye Devlet Başkanı Ahmed Şara tarafından göreve iade edilmesinin ardından, ülkenin en yüksek dini otoritesi olan Suriye Baş Müftüsü olarak resmen yeniden atandı.
Bu hamle, daha önce bu makamı lağvetmiş olan Beşar Esed rejiminin Aralık 2024'te düşmesinin ardından geldi.
Önde gelen bir İslam alimi ve Suriye devriminin ateşli bir destekçisi olan Rifai, Beşar Esed'in bu makamı lağvetmesi ve eski Başmüftü Ahmed Bedreddin Hassun'u görevden almasının ardından ilk olarak 2021 yılında muhalefet tarafından müftü olarak atanmıştı.
Cuma günü, ulusal kurumları yeniden inşa etmeye yönelik daha geniş çabaların bir parçası olarak yeni Suriye yönetimi tarafından ataması yeniden onaylandı.
Usame el Rifai kimdir?
1944'te Suriye'nin başkenti Şam'da dünyaya gelen Rifai, ünlü alim Şeyh Abdülkerim el Rifai'nin oğludur.
Şam Üniversitesi'nde Arap dili ve edebiyatı okudu ve 1971 yılında mezun oldu. Daha sonra Şam'ın Kefr Susa banliyösünde babasının adını taşıyan caminin imamı oldu.
Camisi 2011 yılında hem dini hem de rejim karşıtı siyasi faaliyetlerin merkezi haline geldi ve o yıl Kadir Gecesi namazları sırasında Esed'in güvenlik güçleri tarafından ciddi şekilde tartaklandı.
Usame Rifai 2012 yılında Suriye'den kaçtıktan sonra Türkiye'ye yerleşti ve İstanbul'daki Suriye İslam Konseyi'nin başına geçti. Bu makam hem Türk yetkililer hem de Suriye muhalefetinin bazı kesimleri tarafından desteklendi. Uzun süredir devam eden aktivizmi ve liderliği onu muhalefete yakın Sünni alimler arasında merkezi bir figür haline getirdi.
Rifai Suriye'de bir dönem muhalif gruplar arasında yaşanan çatışma döneminde Ahmed Şara'yı (O dönem kullandığı isim Ebu Muhammed el Cevlani) sert bir şekilde hedef alan açıklamalarda bulunmuştu.
Usame Rifai'nin atanmasıyla birlikte oluşturulan yeni Fetva Konseyi'nde Abdülfettah el Bezm, Ratib el Nablusi, Vehbi Süleyman, Mazhar el Veysi, Abdurrahim Attun (Ebu Abdullah Şami) İbrahim Hassun, Suheyl Cüneyd, Muhammed Şükri, Enes Ayrut, İbrahim Şaşu ve Naim el Arkusi gibi din adamları yer alıyor.
Atanma töreninde konuşan Ahmed Şara, müftülük makamının geri getirilmesini “yıkılan rejimin yıktıklarını yeniden inşa etmek” için elzem olarak nitelendirdi ve dini rehberliğin hem özgünlük hem de birlik içinde kök salmasını sağlamak için fetvanın Yüksek Fetva Konseyi tarafından yönetilen kolektif bir çaba haline gelmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Usame Rifai'nin göreve geri dönüşü, Esed sonrası dönemde dini, sosyal ve siyasi kurumlarını yeniden tanımlamaya çalışan Suriye'nin İslami toplumuna liderliğini, siyasi geçişin önemli bir döneminde resmileştiriyor.
Kaynak: Mepa News, The New Arab