Suriye'nin yeni hükümetinde Alevi, Dürzi ve Hristiyan isimler de yer aldı
Aralarında Dürzi, Alevi ve Hıristiyan bakanların da bulunduğu kadro, Suriye'nin doğusunda mezhepsel şiddetin patlak vermesinin ardından kamuoyuna tanıtıldı.
Alex MacDonald | Middle East Eye | Tercüme: Mepa News
Suriye yönetimi, dini azınlık mensupları ve Beşar Esed'e karşı 2011'deki ayaklanmanın ilk emektarlarının da yer aldığı yeni geçici hükümetinin kadrosunu açıkladı.
Suriye Devlet Başkanı Ahmed Şara Cumartesi günü 23 yeni bakanı açıklayarak, anayasa yapılıp seçimlere gidilmeden önce beş yıl boyunca görev yapacak bir hükümet kurduklarını duyurdu.
Beşar Esed'in mensubu olduğu Alevi mezhebinden olan Yarub Bedir Ulaştırma Bakanı olurken, Dürzi Emced Bedir Tarım Bakanlığı'na, Hıristiyan Hind Kabavat ise Sosyal İşler ve Çalışma Bakanlığı'na getirildi.
Hükümetin açıklandığı törende bir konuşma yapan Ahmed Şara, “Ulusal sürecimizde yeni bir aşamanın doğuşuna tanıklık ediyoruz ve bugün yeni bir hükümetin kurulması, yeni bir devlet inşa etme yönündeki ortak irademizin ilanıdır” dedi.
Ahmed Şara yeni Suriye hükümetini açıkladı
Şara, “Sanayiyi rehabilite etmeye, ulusal sermayeyi korumaya ve tüm sektörlerde yatırım için teşvik edici bir ortam oluşturmaya çalışacağız. Ayrıca parasal durumu düzeltmeye, Suriye para birimini güçlendirmeye ve manipülasyonu önlemeye çalışacağız.” ifadelerini kullandı.
Yeni hükümetin açıklandığı dönem, hak grupları ve yabancı hükümetlerin "Suriye'deki dini azınlıklara yönelik muameleden giderek daha fazla endişe duymaya başladıklarını" dile getirdikleri bir dönemde geldi.
Mart ayı başında Suriye'nin kıyı bölgelerinde yaşanan şiddet olaylarında 1000'den fazla kişi hayatını kaybetmişti.
Ahmed Şara, hükümetinin azınlıklara zulmetmeyeceği konusunda hem Suriyelilere hem de yabancı gözlemcilere güvence vermeye çalıştı.
Hükümet tarafından vaat edilen özelleştirme planları ve işten çıkarmalar konusunda da eleştiriler var.
Aralık ayında görevi devraldığından bu yana Şara ve müttefikleri, devletin ekonomiye müdahalesini azaltma sözü vererek, yolsuzluğun üzerine gitme ve yaptırımlara rağmen ülkenin ekonomik büyümesini destekleme çabasıyla özelleştirme ve “rekabetçi bir serbest piyasa ekonomisi” vaat ettiler.
Eski Ekonomi Bakanı Basil Abdulhenan Ocak ayında Reuters'e yaptığı açıklamada, stratejik enerji ve ulaşım altyapısını kamu sektöründe tutarken, çoğunun zarar ettiğini söylediği 107 devlet sanayi şirketini özelleştirmeye başlayacaklarını dile getirmişti.
Yeni atanan ve daha önce 2011-2012 yılları arasında Esed rejiminde görev yapmış olan Ekonomi Bakanı Muhammed Nidal el Şaar Cumartesi günü yaptığı açıklamada Suriye'nin “yeni bir inşa ve toparlanma aşamasının” eşiğinde olduğunu söyledi.
Hükümetin açıklandığı konferansta konuşan El Şaar, “Ekonomimizi daha sağlam ve sürdürülebilir temeller üzerinde yeniden inşa etmek için tarihi bir fırsatımız var” dedi.
El Şaar, “Yeniden inşa stratejimiz üretim merkezlerini güçlendirmeye, küçük ve orta ölçekli projeleri desteklemeye, ekonomiyi canlandırmaya, yaratıcılığı ve yenilikçiliği teşvik etmeye, gençleri ve kadınları güçlendirmeye, mağdurları ve şehit ailelerini desteklemeye, yerel ve uluslararası yatırımları çekmeye, altyapıyı geliştirmeye, hayati tesisleri rehabilite etmeye ve yaşam kalitesini artırmak için iş fırsatları yaratmaya odaklanıyor.” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Mepa News
Allah muvaffak kılsın. Yeni Suriye yönetimi adaletin ve hakkaniyetin müstesna bir örneği olarak model olacak inşaallah. Çok büyük bir enkaz, içte ve dışta yığınla düşman ve sorun olsa da Allah’ın izniyle hepsini aşıp adil ve güçlü bir İslam yurdu olacağına inanıyorum. Allah yar ve yardımcıları olsun.
Yanıtla (1) (4)Kardeşim Allah azze ve celle seni ıslah etsin. Bu zihniyet yüzünden kazanımlar boşuna gidiyor.
Yanıtla (3) (2)Adamlar demokrasi ilan ediyorlar, bunu görememek gerçekten zor değil. Hala bu kimseleri nasıl savunabiliyorsunuz?
Kafire karşı Gücün yoksa, bir uçağın bir füzen yoksa yapılacak şey maslahatı gözetmektir.Cihad devam eder, ama yiğitlerimizi kurban vere vere gücümüz kalmadı işte Çeçenistan binlerce şehit var ama zafer yok.o nedenle yalnızca cihad eksenli bakacak durumda değiliz, o nedenle şimdi Suriye’de en kötü bir hükümet dahi azgın nusayri rejiminden iyidir.
Yanıtla (0) (2)"yapılacak şey maslahatı gözetmektir." ne demek kardeşim? Demokrasiyi meşrulaştırmak, Müslümanların aleyhinde kafirlere yardım etmek ne demektir?
Yanıtla (1) (0)Azgın Nusayri Rejimi'de İslam dışı kanunlarla yöneten, kafirleri veli edinen bir rejimdi.
Kardeşim, vallahi sizin kötülüğünüzü istemiyorum. Gözünüzü açın ve bu Milliyetçi/Demokrat düzenin bir destekçisi olmayın.