Suudi Arabistan: Mısırlı doktor İhvan'ı desteklediği iddiasıyla 20 yıl hapse çarptırıldı
Suudi Arabistan, İhvan üyesi olduğu iddiasıyla Mısırlı bir doktora hapis cezası verdi, doktor ise hakkındaki iddiaları reddediyor.
Suudi Arabistan, Sağlık Bakanlığı bünyesi altında hizmet veren Mısırlı bir doktoru Müslüman Kardeşler (İhvan) üyesi olduğu gerekçesiyle 20 yıl hapis cezasına çarptırdı.
Mısır Hak ve Özgürlükler Komisyonu'na göre "terör bağlantılı duruşmaları gören" Riyad Ceza Mahkemesi pazartesi günü, Mısırlı doktor Sabri Massad İbrahim Şalebi'yi 20 yıl hapse mahkum etti.
Şalebi, Ocak 2020 tarihinde gözaltına alınmıştı.
Middle East Eye'ın haberine göre, Şalebi gözaltı sürecinde iken aynı hücreyi paylaştığı bir mahkum, Mısırlı doktor hakkında 2012 Mısır Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Muhammed Mursi için oy kullandığı yönünde tanıklıkta bulundu.
Bu kapsamda Şalebi, İhvan üyesi olma suçundan hapis cezası aldı.
Mısırlı doktor Şalebi, söz konusu suçlamaları reddediyor. İnsan hakları örgütleri de 2012 tarihinde onun Mısır'da olmadığını savunuyor.
Bu minvalde Mısırlı doktorun o tarihlerde Mursi için oy kullanması mümkün gözükmüyor.
Ne olmuştu?
Mısırlı doktorun olayı esasen İhvan üyesi olmasıyla ilişkin değil bilakis Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı'nda aldığı görevle alakalıydı.
2006 yılından 2019 tarihine kadar Sağlık Bakanlığı çatısı altında doktorluk yapan Şalebi, bir süre sonra sistemde yaptığından daha düşük bir görevde kayıtlı olduğu bilgisine ulaştı. Bu da onun yıllar boyunca daha düşük maaşla çalıştığı anlamına geliyordu.
2017 ylında konu hakkında bir dava açan Şalebi, davayı kazandı ve maaşı geçmişe dönük olarak kendisine iade edilmesine karar verildi.
Ancak Sağlık Bakanlığı karara itiraz etti. Daha sonra Şalebi'ye çıkış vizesi verildi. Şalebi, 28 Ocak 2020'de Tebük Araştırma Genel Müdürlüğü ile bağlantılı olan güvenlik güçleri tarafından gözaltına aldı.
Şalebi'nin eşi, gözaltına alındığı sırada kendisine "doktora birkaç soru sorulup serbest bırakılacağını" bilgisinin verildiğini söyledi.
Fakat denildiği gibi olmadı ve doktorun pasaportunun yanı sıra elektronik cihazlarına da el konuldu.
Öte yandan bir süre sonra Şalebi hakkında yapılan duruşmada hakkında İhvan'a üye olduğu ve Suudi Arabistan'da "terör örgütü" olarak tanımlanan Müslüman Kardeşler'i desteklediği iddia edildi.
Ancak Şalebi'nin söz konusu iddiaları 'çürütmesine rağmen' mahkemeden doktor lehinde bir sonuç çıkmadı.
Kaynak: Mepa News