Suudi Arabistan Suriye'nin Dünya Bankası borçlarını ödemeyi planlıyor
Gerçekleşmesi durumunda bu, Suudi Arabistan'ın yeni Suriye yönetimine finansman sağladığı bilinen ilk örnek olarak kayıtlara geçecek.
Konuyla ilgili bilgi sahibi üç kişi, Suudi Arabistan'ın Suriye'nin Dünya Bankası'na olan borçlarını ödemeyi planladığını, bunun da ülkenin yeniden inşası ve felç olan kamu sektörünün desteklenmesi için milyonlarca dolarlık hibenin onaylanmasının önünü açacağını belirtti.
Gerçekleşmesi durumunda bu, Suudi Arabistan'ın yeni Suriye yönetimine finansman sağladığı bilinen ilk örnek olarak kayıtlara geçecek.
Bu aynı zamanda, Doha'nın maaşları finanse etme girişimi de dahil olmak üzere önceki planların ABD yaptırımları konusundaki belirsizlik nedeniyle gecikmesinin ardından Suriye'ye yönelik önemli Körfez Arap desteğinin gerçekleşmeye başladığının bir işareti olabilir.
Geçtiğimiz ay Katar, ülkenin yetersiz elektrik arzını iyileştirmek için Ürdün üzerinden Suriye'ye gaz sağlama planını açıklamış ve Reuters'a konuşan kaynaklar bu planın Washington'un onayını aldığını söylemişti.
Suudi Maliye Bakanlığı'ndan bir sözcü Reuters'a yaptığı açıklamada “Spekülasyonlar hakkında yorum yapmıyoruz, ancak resmi hale geldiklerinde açıklama yapıyoruz” ifadelerini kullanmıştı.
Suriye'nin Dünya Bankası'na borcu
Suriye'nin Dünya Bankası'na yaklaşık 15 milyon dolar borcu var ve uluslararası finans kuruluşunun hibeleri onaylayabilmesi ve diğer yardım türlerini sağlayabilmesi için bu borcun ödenmesi gerekiyor.
Ancak konu hakkında bilgi sahibi iki kişiye göre Şam'ın döviz sıkıntısı var ve borçların yurtdışında dondurulmuş varlıklar kullanılarak ödenmesine yönelik daha önceki bir plan hayata geçirilemedi.
İki kaynağın verdiği bilgiye göre Dünya Bankası yetkilileri, yıllardır süren savaş nedeniyle ağır hasar gören ülkenin elektrik şebekesinin yeniden inşasına yardımcı olmak ve ayrıca kamu sektörü ödemelerini desteklemek için finansman sağlamayı görüştü.
Suriye devlet haber ajansı SANA'nın aktardığına göre Dünya Bankası'ndan teknik bir heyet Pazartesi günü Suriye Maliye Bakanı Muhammed Yasir Barnia ile bir araya geldi.
Suriye hükümeti ile Dünya Bankası arasında kamuya açık ilk toplantı olan görüşmede iki taraf arasındaki mali ve ekonomik bağların güçlendirilmesi ele alındı. Barnia ayrıca Suriye'ye uygulanan uluslararası yaptırımların ve eski rejimin politikalarının ülkenin finans ve bankacılık sektörü üzerindeki olumsuz etkilerinin altını çizdi.
Reuters Cumartesi günü Suriye'nin bu ay içinde Dünya Bankası ve IMF'nin yıllık bahar toplantıları için Washington'a üst düzey bir heyet göndereceğini ve bunun Esed'in devrilmesinden bu yana Suriyeli yetkililer tarafından ABD'ye yapılan ilk ziyaret olacağını bildirmişti.
Suriye heyetinin herhangi bir ABD yetkilisiyle görüşüp görüşmeyeceği henüz belli değil.
Esed rejimi döneminde Suriye'ye uygulanan sert ABD yaptırımları halen yürürlükte.
Ocak ayında ABD insani yardımları teşvik etmek amacıyla bazı yaptırımlara altı aylık bir muafiyet getirdi ancak bunun etkisi sınırlı oldu.
Geçtiğimiz ay ABD, yaptırımların kısmen hafifletilmesi karşılığında Suriye'ye yerine getirmesi gereken koşulların bir listesini verdi. ABD Başkanı Donald Trump yönetimi bunun dışında ülkenin yeni yöneticileriyle çok az temas kurdu.
Bu durum kısmen Washington'da Suriye'ye nasıl yaklaşılması gerektiği konusundaki farklı görüşlerden kaynaklanıyor.
Diplomatlara ve ABD'li kaynaklara göre bazı Beyaz Saray yetkilileri, Suriye'deki yeni yönetimin geçmişte farklı gruplarla olan bağlarını gerekçe göstererek daha sert bir tutum sergilemeye hevesli.
Kaynak: Mepa News, Reuters
Neye karşılık acaba ?
Yanıtla (2) (0)Dünya siyaseti ,uluslararası dengeler, siyasi dengeler, siyâsi konjonktür ,devlet aklı ,devlet yönetimi v.b.....
Yanıtla (2) (0)Bu fikir ve söylemlerin hepsini yerlere bir edecek tek gerçek mazlumların âhıdır.
Zalimden medet ummak ya da onunla beraber iş tutmak = kendi sonunu hazırlamaktır.