Suudi Arabistan'da aşırı sıcaklardan ölen hacıların sayısı 1000'i geçti

Suudi Arabistan'da aşırı sıcaklardan ölen hacıların sayısı 1000'i geçti

Yeni verilere göre ölenlerin çoğu 40 santigrat dereceyi aşan sıcaklıklarda hayatını kaybeden kayıtsız hacılar.

AFP’nin haberine göre, Suudi Arabistan'da bu yılki hacda hayatını kaybedenlerin sayısı 1.000'i aştı.

Haber ajansının bir Arap diplomata dayandırdığı habere göre ölenlerin 658'den fazlası Mısır'dan ve bunların 630'unun kayıt dışı hacı olduğu tahmin ediliyor.

AFP'ye göre ölenlerin yarısından fazlası kayıt dışı.

Kayıtlı olmayan hacılar genellikle turist ya da çalışma vizesiyle seyahat ediyor, seyahat acentelerine çok daha düşük ücretler ödüyor ve giderek daha maliyetli hale gelen hac paketlerinden faydalanamıyorlar.

AFP'ye göre ölenler arasında en az 60 Ürdünlü ve ülkenin dışişleri bakanlığına göre de 35 Tunuslu bulunuyor.

Endonezya, İran ve Senegal de 14 Haziran'da başlayan bu yılki Hac'da ölümler olduğunu bildirdiler, ancak bunların sıcaklığa bağlı olup olmadığını ifade etmediler.

Suudi Arabistan Ulusal Meteoroloji Merkezi, Mekke'deki Ulu Cami'de sıcaklıkların Pazartesi günü 51.8 santigrat dereceye ulaştığını söyledi.

Suudi yetkililer Pazar günü 2.000 hacının sıcak çarpması yaşadığını açıkladı. O zamandan bu yana rakamlar güncellenmedi ve ölümler hakkında bilgi verilmedi.

Sosyal medyada paylaşılan videolarda kavurucu sıcakta yol kenarlarında cansız yatan çok sayıda hacının görülmesi, Suudi yetkililerin hacılar için yeterli koruma sağlamadığı eleştirilerine neden oldu.

Kayıp hacılar

Mısır Dışişleri Bakanlığı Salı günü yaptığı açıklamada hac yolculuğu sırasında kaybolan Mısırlıları aramak için Suudi yetkililerle birlikte çalıştıklarını söyledi.

AFP'ye konuşan Mısırlı bir yetkili, Mısır'daki yüksek ölü sayısının kayıt dışı hacılar nedeniyle arttığını söyledi.

Mısır'ın hac misyonunu denetleyen yetkili, "Kayıtsız hacılar Mısırlı hacıların kamplarında büyük bir kaosa yol açarak hizmetlerin çökmesine neden oldu." dedi.

"Hacılar uzun süre aç, susuz ve klimasız kaldılar" diyen yetkili, sığınacak yerleri olmadığı için insanların öldüğünü de sözlerine ekledi.

Suudi yetkililere göre bu yıl 1.6 milyonu yurtdışından olmak üzere yaklaşık 1.8 milyon hacı adayı hac ibadetini yerine getirdi.

Cumartesi günü gerçekleşen Arafat gününde hacılar tüm günü Hz. Muhammed'in veda hutbesini verdiği Arafat Dağı olarak bilinen tepenin yakınında geçirdi.

Suudi yetkililer hacı adaylarına şemsiye kullanmalarını, susuz kalmamalarını ve en sıcak saatlerde güneşe maruz kalmaktan kaçınmalarını tavsiye etti.

Suudi Arabistan'da yakın zamanda yapılan bir araştırma, hac ritüellerinin gerçekleştirildiği bölgelerdeki sıcaklıkların her on yılda bir 0,4 santigrat derece arttığını ortaya koydu.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.