Suudi Arabistan'da 'uzay balonu' testi yapılacak

Suudi Arabistan'da 'uzay balonu' testi yapılacak

Şirket 2026 yılında ticari operasyonlara başlamayı planlıyor ve her bir biletin yaklaşık 150.000 euroya satılması bekleniyor.

Stratosfere turistik uçuşlar için tasarlanan prototip bir uzay balonu, uzay turizmine yönelik önemli bir adım olarak Eylül ayında Suudi Arabistan'da test edilecek.

İspanyol bir girişim olan Halo Space, yaptığı açıklamada balonu 35 kilometre yüksekliğe kadar sıfır emisyonlu yolculuklar sunmak amacıyla geliştirdiğini duyurdu. Şirket 2026 yılında ticari operasyonlara başlamayı planlıyor ve her bir biletin yaklaşık 150.000 euroya (164.000 dolar) satılması bekleniyor.

Ticari uçuşlara başlamadan önce Halo Space'in balonun güvenliğini kanıtlaması gerekiyor. Suudi Arabistan'da yapılacak ve ülkenin İletişim, Uzay ve Teknoloji Komisyonu (CST) tarafından desteklenen bu deneme kritik sistemleri test etmeyi amaçlıyor.

Halo Space'in Baş Teknoloji Sorumlusu Alberto Castrillo yaptığı açıklamada, "Bu görev, son üç yıldır geliştirmekte olduğumuz tüm kritik sistemlerimizi titizlikle doğrulamak için tasarlandı" dedi.

Test uçuşunda Aurora adı verilen prototip kapsül Dünya yüzeyinden 30 kilometre yükseğe çıkacak.

Uçuş boyunca şirket bu teknolojinin performans değerlendirmesini yapacak.

Suudi Arabistan'ın uzay hedefleri

Suudi Arabistan, Halo Space için kritik bir ortak olarak öne çıkıyor ve yakın uzay araştırmalarında küresel bir lider olma hedefinin bir parçası olarak sektöre önemli miktarda kaynak sağlıyor.

CST'de uzay sektöründen sorumlu vali yardımcısı olarak görev yapan Frank Salzgeber şunları söyledi: "CST, düzenleyici görevinin yanı sıra sivil uzay sektöründe de kolaylaştırıcı bir rol üstleniyor. Bu yenilikçi proje, uzay turizminde önemli bir adımı temsil ediyor ve Suudi Arabistan'daki bu tür teknolojik ilerlemeleri ve yatırım fırsatlarını destekliyor."

Bu yılın başlarında Suudi Arabistan'ın varlık fonu olan Kamu Yatırım Fonu (PIF), Krallığın uydu ve uzay endüstrisi üzerinde çalışmak üzere Neo Space Group'u kurarak sektöre ilk yatırımını yapmıştı.

Varlık fonundan yapılan açıklamada Neo Space Group ya da NSG'nin "PIF'in uzay endüstrisine odaklanan ilk yatırımı" olduğu belirtildi.

Geçtiğimiz yıl Suudi Arabistan, aralarında Krallığın ilk kadın astronotu Rayyanah Barnawi'nin de bulunduğu ilk iki astronotunu uzaya göndermişti.

Halo Space, 2025 yılında mürettebatlı uçuşlar başlatmayı ve bunu 2026 yılında ticari seyahatlerin takip etmesini hedefliyor. 2030 yılına kadar uzay turizmini daha erişilebilir hale getirmeyi planlayan şirket, ticari operasyonların başlamasından itibaren on yılın sonuna kadar 10.000 yolcu hedefliyor.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

wp.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum