Taliban'ın 'Afganistan İslam Emirliği'ni hangi ülkeler tanıyacak?
Hangi devletlerin Taliban'ı tanıyacağı merakla beklenirken ilk devletin Çin olabileceği belirtiliyor.
Afganistan'a hakim olan Taliban hareketini Afganistan'ın meşru yöneticisi olarak hangi ülkelerin öncelikle tanıyacağı merak ediliyor.
Çin, Taliban hareketini Afganistan'a hakim olması durumunda Afganistan'ın meşru yöneticisi olarak tanıyabileceğini açıklamıştı.
Çin Bışişleri Bakanığı Sözcüsü Hua Chunying tarafından yapılan açıklamada, Kabil'deki Çin elçiliğinin çalışmaya devam edeceğini, Çin'in Afgan halkının kararına saygılı olduğunu ve yeni yönetimi tanıyacağı duyuruldu. Çin'de yayın yapan 'South China Morning Post' (Güney Çin Sabah Postası) gazetesinde çıkan bir haberde Çin'in Taliban yönetimini Afganistan'ın meşru yönetimi olarak tanımak üzere olduğunu, bu nedenle Afganistan İslam Emirliği'ni ilk tanıyan ülkenin muhtemelen Çin olacağı kaydedildi.
Taliban'ı kimler tanıyacak, kimler tanımayacak?
Taliban iktidarı döneminde Kabil elçiliklerini kapatmayıp faaliyetlerini yürüteceklerini açıklayan Rusya ve Türkiye'nin bu şekilde Afganistan İslam Emirliği'ni tanıyacakları mesajı verdikleri değerlendirmeleri yapılıyor.
Bunun yanı sıra Afganistan'ın kuzey sınırında bulunan ve barış sürecinde Taliban ile temaslar gerçekleştiren Tacikistan, Özbekistan ve Türkmenistan gibi ülkelerin de Taliban yönetimini tanıyabileceği ifade ediliyor.
Pakistan Başbakanı İmran Han'ın Taliban'ın kazanımlarına övgüde bulunması, Pakistan'ın da Afganistan İslam Emirliği'ni tanıyacağı yorumlarına neden oldu. 2013'ten beri Taliban siyasi temsilciliğine ev sahipliği yapan Katar'ın da Afganistan İslam Emirliği'ni tanıması bekleniyor.
Çin ve Rusya'nın Afganistan İslam Emirliği'ni tanıması durumunda bu iki ülkenin nüfuzunda bulunan diğer Orta Asya cumhuriyetlerinin de Afganistan İslam Emirliği'ni tanıması bekleniyor.
Suudi Arabistan, Endonezya, Malezya ve bazı diğer İslam ülkelerinin de ilerleyen süreçte Afganistan İslam Emirliği'ni tanıyabileceği belirtiliyor.
Taliban Hareketi ile diplomatik temasları süren ABD'nin ise yakın gelecekte Afganistan İslam Emirliği'ni tanıması beklenmiyor. Avrupa Birliği ülkelerinden Afganistan İslam Emirliği'ni tanıma konusunda gelen açıklamaların ise ABD'nin bu konudaki açıklamalarından daha olumsuz olması dikkat çekiyor. Özellikle Almanya ve İngiltere hiçbir devletin Afganistan İslam Emirliği'ni tanımaması gerektiği çağrıları yapıyor. Aynı şekilde Kanada da bu yönetimi tanımayacağını açıkladı.
Ancak Taliban rejiminin Rusya, İran ve Çin bloğu içerisinde yer almasından endişe duyan Batı bloğunun, bu ülkeyi tamamen kaybetmemek adına Taliban yönetimini tanıyabileceği de düşünülüyor
Taliban'ı geçmişte kimler tanımıştı?
Taliban Hareketi'nin Afganistan'ın %90'ından fazlasında hakimiyeti elde ettiği 1996-2001 döneminde BM'ye üye devletlerden sadece Pakistan, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri Afganistan İslam Emirliği'ni Afganistan'ın meşru temsilcisi olarak tanımıştı. Türkmenistan ise tanıdığı ilanında bulunmaksızın Kabil'de elçilik açıp Afganistan ile ilgili konularda sadece Taliban hareketini muhatap alarak bu tanımayı fiilen gerçekleştirmişti.
Bağımsızlık ilanı başka hiçbir devlet tarafından tanınmayan Çeçenistan da Afganistan İslam Emirliği'nin Çeçenistan'ın bağımsızlığını tanıma kararının ardından Afganistan İslam Emirliği'ni tanımış ve Kabil'de elçilik açmıştı.
Kaynak: Mepa News