Taliban'ın Afganistan'daki en büyük ABD üssü Bagram'a saldırısı ne anlama geliyor?
Taliban'ın Afganistan'da ABD güçlerine ait en büyük askeri üs olan Bagram Hava Üssü'ne yönelik saldırısı savaşın seyri açısından ipuçları veren bir saldırı.
Taliban'ın Afganistan'da ABD güçlerine ait en büyük askeri üs olan Bagram Hava Üssü'ne yönelik saldırısı savaşın seyri açısından ipuçları veren bir saldırı.
11 Aralık günü sabah saatlerinde, Afganistan'ın başkenti Kabil'in kuzeyinde yer alan Pervan ili büyük bir patlama sesiyle güne başladı.
Görgü tanıkları patlamanın ilin tamamında ve Kabil'in kuzey kesiminde duyulduğunu ifade etti.
Patlamayı çok sayıda füze ve silah sesi de takip etti.
İlk olarak patlamalara neyin sebep olduğu anlaşılamazken, kısa bir süre sonra bunun bir Taliban saldırısı olduğu kesinlik kazandı.
Saldırı nasıl gerçekleşti?
Yaklaşık 12 saat süren saldırının seyri bir süre sonra basına yansıdı.
Hedefte Pervan ilinin Bagram ilçesinde bulunan ve ABD'nin ülkedeki en büyük askeri üssü olan Bagram Hava Üssü vardı.
Askeri üs çok sayıda füzeyle hedef alınmış, ardından üssün dış duvar kısmına bomba yüklü bir kamyonla saldırı düzenlenmişti.
Bundan sonra ise Taliban'a bağlı özel eğitimli 9 kişilik bir askeri tim, üssün yakınlarındaki bir binayı ele geçirmiş, üssün içerisindeki askeri birliklerle çatışmaya başlamıştı.
Roketlerin, el yapımı patlayıcıların ve ağır silahların kullanıldığı çatışmalar 12 saate yakın sürdü.
ABD savaş uçakları, Bagram Hava Üssü çevresinde çok sayıda hava saldırısı düzenledi.
Saldırı sürerken bir açıklama yayınlayan Taliban, saldırının bir "fedai saldırısı" olduğunu, üssün içerisine sızıldığını ve ABD güçlerinden onlarca kişinin öldürüldüğünü ve yaralandığını öne sürdü.
Söz konusu saldırı, Afganistan savaşında 18 yıl boyunca gerçekleştirilen en derin saldırılardan biri oldu.
Saldırı sonrası üste oluşan tahribat ABD kaynaklarınca paylaşıldı. Görüntülerin, yıkımın küçük bir bölümünü yansıttığı belirtildi.
Üssün içerisindeki ABD askerleri yaptıkları sosyal medya paylaşımlarında, patlamanın şiddetinin oldukça büyük olduğunu söyledi.
Bagram saldırısı ne anlama geliyor?
Taliban daha önce de Bagram Hava Üssü'nü füzelerle vurduğunu açıklasa da, son saldırı oldukça kompleks bir görünüm arz ediyor.
Daha önce Bagram Hava Üssü'ne yönelik böylesi derin ve kapsamlı bir saldırı düzenlenmemişti.
ABD'nin Afganistan'daki en büyük üssü olan ve ABD açısından ülkedeki en güvenli nokta kabul edilen üssün hedef alınması, Taliban açısından önemli bir mesaj olarak kabul ediliyor.
Bu saldırıyla Taliban'ın Afganistan'daki etkinliğinin, ABD'nin ülke içindeki en güvenli merkezini dahi hedef alabilecek boyutlara ulaştığı gözler önüne serilmiş oldu.
ABD Başkanı Donald Trump da 28 Kasım tarihinde üssü ziyaret etmiş ve askerlerle birlikte "Şükran Günü" yemeği yemişti.
Ziyaretin ardından Taliban ve ABD arasında barış görüşmeleri tekrar başlamıştı.
Taliban'ın, Afganistan'da ABD için en güvenli sayılan merkeze düzenlediği saldırının, devam eden barış görüşmelerinde eli daha güçlü olan tarafın kendileri olduğunu göstermeyi amaçladığı ve bunu kısmen başardığı da düşünülüyor.
ABD, geçtiğimiz yıl Ekim ayında başlayan barış görüşmelerine rağmen Afganistan'da Taliban'ı ve sivil alanları hedef almaya devam etmişti.
Taliban da bunun karşılığında ABD ile ülkeden çekilmeye dair bir anlaşmaya varılana kadar saldırılarına ara vermeyeceğini belirtmişti.
Taliban'ın sahada saldırılar gerçekleştirerek, masada ABD'ye karşı elini güçlendirmeyi amaçlıyor.
ABD-Taliban görüşmeleri
ABD ile Taliban, 2018 yılının Ekim ayından bu yana Afganistan barış süreci kapsamında görüşmeler gerçekleştiriyordu.
ABD Başkanı Donald Trump 9 Eylül'de sosyal medya üzerinden paylaştığı mesajında, başkent Kabil'de bir ABD askerinin öldürüldüğü gerekçesiyle, Taliban ile yürütülen barış görüşmeleri sürecinin durdurulduğunu açıklamıştı.
Taliban, anlaşma için her şey hazırken Trump'ın görüşmeleri iptal ettiğini açıkladığını, bunun en çok ABD'ye zarar vereceğini ve kararın ABD'nin barış karşıtı politikasını ifşa ettiğini ifade etmişti.
Taliban ABD'nin bu kararı aldığına pişman olacağı yönünde bir açıklama yapmıştı.
Hareket, ABD Başkanı Donald Trump'ın Afganistan barış görüşmelerini iptal etmesiyle, bölge ülkeleriyle yaptığı müzakerelere ağırlık vermişti.
Hareketin siyasi heyeti görüşmelerin iptal edilmesinin ardından Eylül ayında Rusya, İran ve Çin'i ziyaret etmişti.
Trump'ın 28 Kasım'daki Afganistan ziyaretinin ardından, 6 Aralık'ta barış görüşmeleri yeniden başlamıştı.
Kaynak: Mepa News