Tarih | ABD Irak'a saldırmak için 'öldürülen bebekler' yalanını nasıl kullandı?

Tarih | ABD Irak'a saldırmak için 'öldürülen bebekler' yalanını nasıl kullandı?

ABD'nin 1991'deki Birinci Körfez Savaşı öncesinde kamuoyunun algısını şekillendirme amacıyla başvurduğu yalanlardan biri de "bebeklerin öldürüldüğü" iddiasıydı.

Her şey Irak'ın Kuveyt'i işgalinin ardından ABD'nin bölgeye müdahalesini meşrulaştırma amacıyla medya propagandasına hız verdiği 1990 yılının Ağustos ayında başladı.

Kuveyt'ten Batı medyasına aktarılan raporlarda ilk olarak çeşitli iddialara yer verildi. Buna Saddam Hüseyin'in güçlerinin Kuveyt'ta yağmalamalar yaptığı, yağmalanan yerler arasında hastanelerin de olduğu iddiası da dahildi.

Bu iddialar zamanla genişledi ve Saddam güçlerinin Kuveyt hastanelerindeki kuvözleri yağmaladığı noktasına ulaştı. Eylül ayında ABD'li yetkililer "Iraklı askerlerin bu eylemlerinde çok sayıda Kuveytli bebeğin öldüğünü" ileri sürecekti. İddialar zamanla gündemin bir numaralı maddesi haline geldi.

Aynı iddia 9 Ekim 1990 tarihinde George H. W. Bush tarafından da dillendirildi.

Nihayetinde, 10 Ekim 1990 tarihinde, 15 yaşındaki Kuveytli bir genç kız olan Neyire, ABD Kongresi İnsan Hakları Komisyonu'nda "tarihe geçecek" bir konuşma yaptı. İddialara göre Nayire, Kuveyt'ta Irak askerlerinin bebekleri öldürmesine tanık olan, sıradan bir genç kızdı.

"Öldürülen bebekler" yalanı

kuv.jpeg

Neyire ABD kongresinde konuşuyor

Neyire yaptığı konuşmada işgal sırasında bir hastanede gönüllü olarak çalıştığını belirtti. Hastaneyi basan silahlı Irak askerlerinin yeni doğan Kuveytli bebekleri kuvözlerden çıkararak soğuk mermer zemine, ölmeye bıraktığını iddia etti.

Neyire'nin iddiaları infiale yol açtı. Başta ABD ve Batı basını olmak üzere tüm dünya Irak askerlerinin gerçekleştirdiği "vahşeti" konuştu. Uluslararası kamuoyunda Irak'ın hedef alınmasına yönelik güçlü bir algı oluşturuldu.

ABD'nin algı operasyonlarının ardından 17 Ocak 1991'de Irak'a yönelik askeri harekat resmen başladı. Irak kapsamlı hava saldırılarının yanı sıra geniş çaplı ambargolarla da hedef alındı. Birinci Körfez Savaşı olarak tarihe geçen süreçte binlerce Iraklı ABD saldırıları, yaptırımların yol açtığı gıda ve ilaç yetersizlikleri gibi nedenlerden dolayı can verdi.

Gerçek kimliği ortaya çıktı

Savaşın sona ermesinin ardından, 1992 yılında, Neyire'nin gerçek kimliği de ortaya çıktı. Neyire Kuveyt hanedanına mensuptu ve Kuveyt'in ABD Büyükelçisi Suud Âl Sabah'ın kızıydı. ABD Kongresi'ndeki açıklamaları, Irak saldırısına kamuoyu desteği sağlamak üzere kurgulanmıştı.

Başlangıçta hikayeye destek veren Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü gibi birçok uluslararası kurum, Neyire'nin açıklamalarının yalan olduğunun ortaya çıktığını açıkladı.

Ancak ABD'nin algı operasyonu hedefini bulmuştu, artık gerçeğin ortaya çıkması hiçbir şeyi değiştirmeyecekti.

Uluslararası Af Örgütü Direktörü John Healey, olayın ABD yönetimince kurgulanan bir yalan olduğunu belirterek, süreci "Bush yönetiminin uluslararası insan hakları hareketini fırsatçı bir şekilde manipüle etmesi" olarak niteleyecekti.

Kaynak: Mepa News

tg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.