Tarih | Gazze'de İsrail ablukasının 15'inci yılı
Gazze Şeridi 15 yıldır İsrail tarafından hava, kara ve denizden abluka altında tutuluyor.
Gazze Şeridi 15 yıldır İsrail tarafından hava, kara ve denizden abluka altında tutuluyor.
Yaklaşık 2 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi, dünya üzerindeki en yoğun nüfuslu toprak parçaları arasında.
İsrail kuşatması sebebiyle hastalıkların, intiharların ve ölümlerin arttığı bölge bir açık hava hapishanesine dönüşmüş durumda.
Gazze ablukası
İsrail'in Gazze'ye yönelik ablukasının temelleri 2005 yılında bölgedeki Yahudi yerleşimlerinin tahliyesiyle atıldı. Filistin'de İsrail işgaline karşı direnişin en yoğun olduğu bölgeler arasında yer alan Gazze Şeridi büyük oranda Filistin İslami Direniş Hareketi'nin (Hamas) kontrolü altındaydı.
Hamas'ın 2006 yılındaki seçimleri kazanması sonrasında Filistin Yönetimi iktidarı devretmeyi reddetti. Bunun üzerine yaşanan çatışmaların ardından Hamas, Gazze Şeridi'nde kontrolü tamamen ele geçirdi.
Hamas'ın iktidarının ardından İsrail, Gazze Şeridi'ni tamamen kuşatma kararı aldı. 2007 yılının Haziran ayı ortasında Gazze Şeridi İsrail güçleri tarafından hava, kara ve denizden tamamen abluka altına alındı.
Abluka altındaki Gazze Şeridi İsrail tarafından birçok hava ve kara saldırısıyla hedef alındı. İsrail güçlerinin düzenlediği saldırılarda Gazze'de binlerce bina yıkıldı, binlerce Filistinli hayatını kaybetti ve sakat kaldı.
Ablukayı aşmaya yönelik girişimler
Filistinliler ve dünyadan gönüllüler birçok kez ablukayı aşmak ve Gazze'ye yardım ulaştırmak için girişimde bulundu.
Mısır üzerinden ve Akdeniz'den ablukayı aşmaya yönelik girişimler, Mısır rejiminin ve İsrail'in saldırılarıyla karşılaştı.
Bu saldırılardan en çok akılda kalanı ise 2010 yılındaki Mavi Marmara katliamıydı.
Gazze’ye insani yardım götürmek amacıyla yola çıkan ve sadece yardım gönüllüleri ile insani yardım malzemesi taşıyan Mavi Marmara, Sfendoni, Challenger I, Eleftheri Mesogios, Gazze I ve Defne Y gemilerinden oluşan Gazze Özgürlük Filosu, 31.05.2010 günü İsrail askerlerinin saldırısına uğradı. Bu saldırı esnasında ve devam eden süreçte 10 insani yardım gönüllüsü hayatını kaybetti, 56’sı ağır yaralandı.
Ablukanın sonuçları
Yaklaşık 2 milyon Filistinlinin yaşadığı bölge, ağır insan hakları ihlallerinin yaşanmasının yanı sıra, temel ihtiyaç maddelerine erişimin dahi kısıtlı olmasıyla ön plana çıkıyor.
Tüm bu olumsuzlukların Filistinliler üzerinde sebep olduğu travmalar, Gazze genelinde intihar oranlarında gözle görülür bir artış yaşanmasına yol açıyor.
İnsan hakları grupları; İsrail işgalinin travmatik etkileri, ekonomik zorluklar ve birçok diğer faktör nedeniyle intihar oranlarının endişe verici düzeyde arttığını belirtiyor.
Birleşmiş Milletler 2012 yılında yaptığı bir uyarıda, İsrail kuşatması ve devam eden savaşlar nedeniyle, 2020 yılı itibariyle Gazze'nin yaşanmaz bir yer haline geleceğini ifade etmişti.
Yıllar geçtikçe Gazze'de Filistin halkının yaşadıkları, söz konusu uyarının anlamını gözler önüne sermeye başladı.
İsrail işgali nedeniyle onlarca yıldır devam eden travmalara, artan ekonomik imkansızlıklar da eklenince, Gazze'de halkın yaşadığı krizler daha da derinleşiyor.
İsrail işgali Filistin halkını yalnızca konvansiyonel değil, psikolojik silahlarla da öldürmeye devam ediyor.
Kaynak: Mepa News