Ticaret savaşı Çin ekonomisini yavaşlattı
Çin'in ekonomik büyüme hızı yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 6,5'a geriledi. Uzmanlar ABD ile Çin arasında çıkan 'ticaret savaşı'nın ülke ekonomisini etkilemeye başladığını bildirdi.
Çin ekonomisi 2008 finansal krizinin ardından en yavaş üçüncü çeyrek büyümesini kaydetti.
Ticaret savaşının yarattığı panik ve endişe ile yerel piyasalarda stokları elden çıkarmak için ciddi miktarda ucuzdan satış hareketleri yuanın dolar karşısındaki değerinin daha da düşmesine neden oluyor. Yuan'daki bu değer kaybı da Çin ekonomik büyüme verilerindeki yavaşlamayı tetikleyen önemli nedenlerden biri.
Bir yıl önce aynı döneme kıyasla ülkenin ekonomisi yüzde 6,5'lik büyüme gösterdi ve bu veri hali hazırda ikinci çeyrekteki 6,7'lik büyümeden düşük. Kişi başına düşen milli gelir de 2009'dan bu yana en zayıf artışı kaydetti.
2019 hedefleri aşağı yönlü revize edilebilir
Son veriler açıklanmadan önce ekonomistler Çin'in 2018 ortalama büyümesini yüzde 6,6 olarak öngörüyordu ve hükümetin bu yıl için olan yüzde 6,5'lik ve 2019 için olan yüzde 6,3'lük hedefinin rahatlıkla tutturulacağı tahmin ediyordu. Ancak bazı uzmanlar artık bu rakamların, özellikle de 2019 için, daha da aşağı düşeceğini tahmin ediyor.
ABD Başkanı Donald Trump, Çin'den yapılan ithalatın yaklaşık yarısına tekabül eden 250 milyarlık bölümüne ek gümrük tarifesi uygulanmasını kararlaştırmış ve ek vergi oranlarının daha da arttırılabileceğini duyurmuştu. ABD Başkanı Çin'den pazarlarını dışa daha fazla açmasını, devlet desteğini kaldırılmasını ve teknoloji hırsızlığıyla daha etkili mücadele edilmesini istiyor.
Çin, ABD'den yılda 130 milyar dolarlık ithalat yaptığı için Pekin yönetiminin aldığı misilleme kararlarının Amerikan ekonomisi üzerindeki olumsuz etkinin sınırlı kalacağı tahmin ediliyor.
İki ülke arasındaki ticaret görüşmeleri dondurulmuş durumda. ABD Başkanı Trump, Buenos Aires'te 30 Kasım ve 1 Aralık tarihlerinde düzenlenecek 20'ler Grubu (G-20) zirvesinde Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile bir araya gelecek.