"Tigray krizinde ABD ile arası bozulan Etiyopya Somali'den çekilebilir"
Etiyopya'nın, Tigray Savaşı sebebiyle ABD ile arasının bozulması sonrası Somali'nin bazı kısımlarından çekilmeye başladığı bildiriliyor.
Etiyopya'nın, Tigray Savaşı sebebiyle ABD ile arasının bozulması sonrası Somali'nin bazı kısımlarından çekilmeye başladığı bildiriliyor.
Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre Etiyopya ordusu, Somali'nin bazı bölümlerindeki askerlerini ülkesine geri çekmeye başladı.
Eylül ayı başında da Afrika Birliği Somali Misyonu'na (AMISOM) bağlı Etiyopyalı güçler, Bay bölgesindeki Qansahdhere ve Gedo bölgesindeki Buurdhuubo yerleşimlerindeki askeri üsleri terk etmeye başlamıştı. Bu üsler, Mogadişu hükümetine bağlı askeri birliklere devrediliyordu.
Etiyopya'nın Somali'deki güçlerini azaltarak Tigray'daki savaşa odaklanacağı ve aynı zamanda ABD'ye de bir mesaj vermek istediği belirtiliyor.
Tigray Savaşı ve ABD ile sorunlar
Tigray Savaşı 4 Kasım 2020'de Etiyopya'nın kuzeyindeki Tigray bölgesinde "Tigray Halk Kurtuluş Cephesi" grubuyla Etiyopya merkezi ordusu arasında ilk çatışmaların patlak vermesiyle başladı.
Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed Ali, ilk günden itibaren bu çatışmaları 1991'den beri "şımarıklık yapan" Tigraylara bir ders verip "Tigray bölgesinde kaybolan devlet otoritesini yeniden sağlama fırsatı" olarak gördü. Sert mesajlar verdi ve Etiyopya ordusunu bölgeye karşı harekete geçirdi.
5 Kasım 2020'de Etiyopya ordusu yaklaşık 7,2 milyon nüfuslu Tigray bölgesine kapsamlı taarruza geçti ve şiddetli bir çatışma süreci başladı.
Etiyopya ordusu öncelikle 1991'den bu yana ülkenin etnik temeli federatif yapısının bir parçası olarak bölgeyi yöneten Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'nin kontrolünde bulunan Mekelle şehrine yöneldi.
Yaklaşık 330 bin nüfusa sahip olan Mekelle şehri 17-28 Kasım 2020'de süren kanlı çarpışmalarla Etiyopya ordusunca ele geçirildi.
Ancak 2021 yazında Etiyopya merkezi yönetim ordusunu Tigray Bölgesi'nde yenip bölgenin merkezi Mekelle şehrini yeniden ele geçiren Tigray Halk Kurtuluş Cephesi, taleplerinin tümünü kabul ettirebilmek ve mevcut Etiyopya Hükümeti'ni devirebilmek için Amhara Bölgesi'ne girdi ve bu bölgede tüm Etiyopya'nın başkenti olan Addis Ababa yönünde ilerlemeye başladı.
ABD'nin ve Batılı ülkelerin bu savaşta Tigraylı güçlerin yanında durması sonrasında Etiyopya hükümetinin ABD ile de arası bozuldu.
AMISOM ve Somali
Özellikle Güney Somali'nin kırsal bölgelerinde devriye gezen AMISOM güçleri, bölgede El Kaide'nin Doğu Afrika kolu Eş Şebab'a karşı savaşın başını çekiyor.
Kenya, Etiyopya, Burundi, Cibuti, Gana, Nijerya, Sierre Leone ve Uganda'nın askeri birliklerinden oluşan AMISOM, ABD tarafından yoğun bir biçimde destekleniyor.
19 Ocak 2007 tarihinde teşkil edilen AMISOM için Etiyopya ordusu önemli bir yer tutuyor.
Çoğunluğu Hıristiyan ülkelerin askerlerinden oluşan AMISOM, ülkede sistematik tecavüzle de suçlanıyor.
Kaynak: Mepa News