Tillerson'dan cumhurbaşkanlığı korumaları hakkında açıklama: Hesap vermelerini sağlayacağız
ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, 12 Türk güvenlik görevlisi hakkında yakalama kararı çıkarılmasına ilişkin açıklamada bulundu.
ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Türk Büyükelçiliği önündeki kavgayla ilgili olarak 12 Türk güvenlik görevlisi hakkında yakalama kararı çıkarılmasına ilişkin açıklama yaptı. Tillerson, “12 Türk güvenlik görevlisine yöneltilen suçlamalar, ABD’nin ifade özgürlüğü ve meşru siyasi ifadeyi bastırmak için gözdağı ve şiddete başvuran kişilere hoşgörü göstermediği şeklinde net mesaj veriyor” dedi.
Tillerson’ın açıklaması, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert tarafından günlük basın brifinginde okundu. Tillerson açıklamasında, Dışişleri Bakanlığı’nın konu hakkında emniyet birimleri ve ilgili adli yetkililerle çalışmaya devam edeceğini belirtti.
Bakan Tillerson, “Bir neticeye varıldığında, bakanlık, herhangi bir ilave adımın atılmasına ihtiyaç olup olmadığını karara bağlayacak” ifadesini kullandı.
Sözcü Nauert, yakalama kararı alınan kişiler için iade talebinde bulunulup bulunulmayacağının sorulması üzerine, soruşturmadaki bulgulara bakmaya ve incelemeye devam ettiklerini kaydetti. Nauert, “Ne gibi ilave adımlara ihtiyaç duyulduğunu değerlendireceğiz. Adımlarımız suçlamalara yanıt niteliğinde ve orantılı olacak. Odak noktamız, şiddetten sorumlu olanların bu eylemlerinden dolayı hesap vermelerini sağlamak için emniyet birimleriyle birlikte çalışmak üzerine” diye konuştu.
Nauert bir başka soru üzerine, Amerika’nın Ankara Büyükelçisi John Bass’ın Türk Dışişleri Bakanlığı’nda görüşmelerde bulunduğunu söyledi ama içeriğe ilişkin elinde ilave bilginin bulunmadığını kaydetti.
Sözcü Heather Nauert, devlet başkanlarının kortejinde yer alanların, devlet başkanlarına tanınan dokunulmazlıktan yararlandığını ancak bu kişilerin ABD’den ayrılmasıyla birlikte bu ikincil dokunulmazlıklarını kaybettiklerini ve tutuklama, mahkemeye çağrılma gibi adli adımlara açık hale geldiklerini kaydetti
Dolayısıyla bu kişilerin Amerika’ya geri geldiklerinde haklarında yakalama kararlarının olacağını ifade eden Nauert, iade talebine ilişkin ısrarlı sorulara, “İlave adımları tartıyoruz. Farklı seçeneklere bakıyoruz. Bu devam eden bir süreç” şeklinde yanıtlar vermekle yetindi.
Nauert, Büyükelçi Bass’ın Türk Dışişleri Bakanlığı’ndaki görüşmeleri dışında iki hükümet arasında başka görüşmelerin olup olmadığı sorusu üzerine de, “ABD’de de bir çeşit iletişimimiz oldu. Dışişleri Bakanlığı’ndan Türkiye’nin ABD’deki temsilcileriyle bir iletişim kuruldu” dedi ancak detay vermedi.
Kaynak: Amerika'nın Sesi