Trump suikast girişimiyle ilgili konuştu: Şanslıydım ya da Tanrı tarafından korundum

Trump suikast girişimiyle ilgili konuştu: Şanslıydım ya da Tanrı tarafından korundum

Olaydan bu yana verdiği ilk röportajlardan birinde Trump, muhafazakar ABD medyasına "şans eseri ya da Tanrı tarafından" korunduğunun hissettiğini söyledi.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Cumartesi gecesi Pennsylvania'daki bir mitingde uğradığı suikast girişiminin ardından "ölmüş olması gerektiğini" söyledi.

Olaydan bu yana verdiği ilk röportajlardan birinde Trump, muhafazakar ABD medyasına "şans eseri ya da Tanrı tarafından" korunduğunun hissettiğini söyledi.

"En inanılmaz şey, sadece [başımı] çevirmekle kalmayıp tam doğru zamanda ve doğru miktarda dönmem oldu" diyen Trump, kulağını sıyıran kurşunun kendisini kolayca öldürebileceğini de sözlerine ekledi.

"Ölmüş olmam gerekiyordu, burada olmamam gerekiyordu" dedi.

Saldırıda bir seyirci hayatını kaybederken, iki kişi de ağır yaralandı. Ölen silahlı saldırganın adı Thomas Matthew Crooks olarak açıklandı.

Trump, vurulduğunu fark ettikten sonra kalabalığa baktığı anı anlattı.

"O anda oradaki insanlardan gelen enerji, orada öylece durdular. Bunun nasıl bir his olduğunu tarif etmek zor ama dünyanın baktığını biliyordum.”

"Tarihin bunu yargılayacağını biliyordum ve onlara iyi olduğumuzu göstermem gerektiğini biliyordum" dedi Washington Examiner'a.

Partinin başkan adayı olarak onaylanmasının beklendiği Milwaukee, Wisconsin'de yapılacak Cumhuriyetçi Ulusal Kongre'ye (RNC) gitmek üzere uçağa binmeye hazırlanırken konuşan Trump, şu anda "ülkeyi bir araya getirme şansına" sahip olduğunu söyledi.

Konuşmasının daha önce planladığı ve çoğunlukla mevcut Başkan Joe Biden'ın politikalarını hedef alan "uğultu" yerine artık tamamen farklı olacağını söyledi.

"[Cumartesi günkü saldırı] gerçekleşmemiş olsaydı, bu en inanılmaz konuşmalardan biri olacaktı. Dürüst olmak gerekirse, şimdi tamamen farklı bir konuşma olacak. Bu, ülkeyi bir araya getirmek için bir şans."

Trump daha önce sosyal medya platformu Truth Social'da Wisconsin gezisini iki gün erteleme niyetinde olduğunu yazmıştı.

Ancak ilk programına sadık kalacağını da sözlerine ekledi: "Bir 'tetikçinin' ya da potansiyel suikastçının programda değişiklik yapmaya zorlamasına izin veremem".

Trump suikast girişiminin kendisi üzerinde "bir etkisi olduğunu" söyledi.

Olay yerinde Gizli Servis tarafından vurularak öldürülen 20 yaşındaki suikastçı Crooks'un motivasyonu hakkında çok az şey biliniyor.

FBI, soruşturmanın Crooks'un tek başına hareket ettiğini gösterdiğini ancak yardım alıp almadığını araştırmaya devam edeceklerini söyledi.

Cumartesi günkü saldırıda öldürülen izleyicinin adı, ailesini korumaya çalışırken ölen 50 yaşındaki emekli itfaiye şefi Corey Comperatore olarak açıklandı.

Başkan Biden saldırının ardından televizyonda yaptığı konuşmada "siyasetin tansiyonunun" düşürülmesi çağrısında bulundu.

"Bu yoldan tekrar geçemeyiz, geçmemeliyiz. Tarihimizde bu yoldan daha önce de geçtik" diyen Biden, ABD'de son yıllarda meydana gelen ve sayıları giderek artan şiddet içerikli siyasi eylemleri sıraladı.

"Amerika'da farklılıklarımızı seçim sandığında çözeriz" diye ekledi.

"Oy sandığında. Kurşunlarla değil."

Kaynak: Mepa News, BBC (Kathryn Armstrong)

wp.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.