"Trump suikastı ABD'de otoriter bir yönetime yol açabilir"

"Trump suikastı ABD'de otoriter bir yönetime yol açabilir"

Donald Trump'a yönelik suikast girişiminin ABD'de yönetimin otoriterleşmesine yol açabileceği belirtiliyor.

Bir analist, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın Kasım ayında yapılacak seçimlerde seçilmesi halinde kendisine yönelik suikast girişimini otoriter bir lider olarak hareket etmek için kullanabileceği uyarısında bulundu.

UCD Clinton Enstitüsü'nde ABD ve Uluslararası Politika profesörü olan Scott Lucas, Al Arabiya English'ten Riz Khan'a verdiği röportajda Trump'ın daha önce rakiplerini hedef almaktan ve diktatör olmaktan bahsettiği yorumlarını hatırlattı:

"Bu kampanyadaki iki adaydan birinin 'ilk gün, Ocak 2025'te Beyaz Saray'a dönersem bir diktatör gibi davranacağım' diyen biri olması gibi bir sorunumuz var. Düşmanlarımdan intikam alacağım. Ve bu seçimde ne olursa olsun, Donald Trump suikast girişimini bu intikamı gerçekleştirmek ve kendi deyimiyle bir diktatör gibi davranmak için bir gerekçe olarak kullanabilir."

Lucas, Trump'ın silahlı saldırıdan hemen sonra destekçilerine "savaşın" diye bağırmasını "ikonik bir an" olarak nitelendirdi.

"Aynı derecede ikonik olan an ise destekçilerine verdiği 'savaşın, savaşın, savaşın' mesajıdır. Aynı mesajı 6 Ocak 2021'de Kongre Binası'na yürümeden önce Beyaz Saray'ın dışında da vermişti. Donald Trump'ın siyasi şiddetin kurbanı olabileceğinin farkına varmak ne kadar önemli olsa da, Trump kariyerini şiddet siyaseti üzerine kurdu ve benim bugünkü endişem bu olayın şiddet siyasetini beslemek için kullanılması ve böylece Trump'ın üç buçuk yıl önce fiilen bir darbe girişimiyle ele geçirmeye çalıştığı Beyaz Saray'a geri dönebilmesidir."

FBI, Pennsylvania, Bethel Park'tan 20 yaşındaki Thomas Matthew Crooks'u şüpheli olarak tanımlamış ve silahlı saldırının bir suikast girişimi olarak soruşturulduğunu söylemişti.

FBI yetkilileri Pazar günü yaptıkları açıklamada saldırganın tek başına hareket ettiğini belirtti.

Silahlı saldırı, Trump'ın Biden ile seçim rövanşına çıkacağı 5 Kasım seçimlerine dört aydan kısa bir süre kala meydana geldi.

Saldırı, 1981 yılında Cumhuriyetçi Başkan Ronald Reagan'a yönelik suikast girişiminden bu yana bir ABD başkanına ya da büyük parti başkan adayına yönelik ilk silahlı saldırı olarak kayda geçti.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.