Trump Yahudilerin para desteği karşılığında İsrail'in Batı Şeria'yı ilhakına izin verecek

Trump Yahudilerin para desteği karşılığında İsrail'in Batı Şeria'yı ilhakına izin verecek

ABD'de yaklaşan seçimlerde yarışacak olan Donald Trump'ın, Yahudi bağışçı Miriam Adelson'un yardımı karşılığında Batı Şeria'nın ilhakına yeşil ışık yakacağı öne sürüldü.

ABD'de Kasım ayında yapılacak seçimlere yaklaşılırken, anketlerde önde gözüken Donald Trump'ın kampanyası için maddi yardım arayışı devam ediyor.

Trump'ın bu kapsamda özellikle Yahudi bağışçılarla yakın ilişkiler kurduğu ve bu kişilere İsrail'e destek konusunda kapsamlı vaatlerde bulunduğu belirtiliyor.

Söz konusu vaatler arasında İsrail'in Batı Şeria'yı ilhak etmesinin sağlanması da var.

Trump'ın daha önceki başkanlığı döneminde ABD İsrail'in Golan Tepeleri'ni ilhakını tanımıştı.

Öne çıkan Yahudi bağışçılardan biri de Sheldon Adelson ve onun ölümünün ardından yolunu sürdüren eşi Dr. Miriam Adelson.

Sheldon Adelson 2016 yılında Trump'a yönelik bağış iddialarıyla gündeme gelmişti. Adelson'un ABD'nin İsrail Büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşıması karşılığında Trump'a 20 milyon dolar teklif ettiği belirtilmişti. Nihai olarak Adelson Trump'a 90 milyon dolardan fazla bağışta bulundu ve elçilik Kudüs'e taşındı.

Adelson'ın Ocak 2021'de ölümüyle birlikte yerini eşi Miriam Adelson aldı. Miriam Adelson, kocası kadar siyasetin içerisinde olmasa da başkan adaylarına bağış yaparak yön verme geleneğini sürdürmeye devam ediyor. Uzmanlar, Sheldon'un bağışlarının arkasında ona ideolojisiyle yön veren ismin de geçmişten beri Miriam olduğu görüşünde.

Politico'ya göre Miriam Adelson nihayet Trump'a bağış yapmaya karar verdi. Adelson'un devasa miktarda bir bağış yapması bekleniyor ki bu bağış onu 2024'ün en büyük kampanya bağışçısı yapacak. New York Magazine'in haberine göre Adelson'un Trump'ın ikinci döneminden istediği, İsrail'in Batı Şeria'yı ilhak etmesi ve ABD'nin İsrail'in buradaki egemenliğini tanıması.

Adelson'un yanı sıra diğer Yahudi bağışçıların da Trump'tan ABD'nin İsrail'i daha fazla desteklemesini ve ABD'deki Filistin yanlısı protestoları sona erdirmesini istediği biliniyor.

Chicago Üniversitesi'nin bir araştırmasına göre, 2008 başkanlık seçimlerinde hem Demokratlar ve Cumhuriyetçiler tarafından toplam 144 milyon dolar harcandı. 2012'de ise bu miktar 1 milyar dolara yükseldi. 2020 başkanlık seçimlerinde harcama 14.4 milyar dolardı. Harcanan bu paraların büyük bir kısmı bağışçılardan geliyor. İsrail destekçisi Siyonist lobi, bağışçılar arasında en fazla öne çıkan yapı olarak gösteriliyor.

Kaynak: Mepa News

tg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.