Tunuslu Arap Milliyetçileri Esed saflarında savaşıyor
Arap Milliyetçi Muhafızları bünyesinde Mısır, Filistin, Lübnan gibi ülkelerin vatandaşlarının yanısıra Tunus vatandaşları da bulunuyor.
Bir yetkilinin ifadesine göre, Tunuslular Esed rejiminin yanında Arap Milliyetçi Muhafızları'nın bayrağı altında savaşıyor.
Arap Milliyetçi Muhafızları'nın siyasi sorumlusu Basil Harat, bazı Tunusluların Esed rejimine ve diğer rejim yanlısı milislere destek için savaştığını ifade etti.
Harat şu ifadeleri kullandı: "Tunusluların Suriye'yi savunmaya katılması, Tunus gençlerinin sadece teröristlerin safında yer aldığına dair kötü imajı değiştirmede önemli rol oynuyor ve Tunus halkının Suriye'ye desteğini doğruluyor." Daha önce ifade edilene göre Tunuslu savaşçılar, IŞİD içerisinde Suudi Arabistanlı savaşçılardan sonra en kalabalık ikinci grubu teşkil ediyordu.
"Nasyonel Sosyalist Arap milisler"
Tunus Haber Ajansı'na konuşan Basil Harat, Arap Ulusal Muhafızları'nı "Suriye'de faaliyet gösteren, Arap milliyetçiliğini benimseyen gönüllü seküler milisler" olarak tanımladı. Aldıkları tüm desteğin Suriye rejiminden olduğunu iddia eden siyasi sorumluya göre gruba bağlı militanlar Mısır, Irak, Lübnan, Filistin, Tunus, Suriye ve Yemen gibi ülkelerden geliyor.
Arap Milliyetçi Muhafızları, 2013 yılının Nisan ayında çeşitli ülkelerden bir grup Arap milliyetçisi tarafından kuruldu. Halihazırda gruba bağlı 4 tabur bulunuyor. Bunlar isimlerini, öldürülen tanınmış Arap milliyetçisi kişilerden alıyor: Vedih Haddad, Haydar Amali, Muhammed Brahmi ve Jules Cemal.
Arap milliyetçiliğinin önemli isimleri
Muhammed Brahmi, seküler bir Tunuslu siyasetçi. Tunus'ta Zeynelabidin Bin Ali'nin devrilmesinin ardından Arap milliyetçisi ve sosyalist görüşleri benimseyen Halk Hareketi'ni kurdu. Brahmi, 25 Temmuz 2013 tarihinde İslamcı gruplar tarafından işlendiği iddia edilen bir suikast sonucu öldürüldü.
Vedi' Haddad, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi mensubu Hıristiyan ve Arap milliyetçisi bir militan. 1960'ların sonu ve 1970'lerde uçak kaçırma ve rehin alma eylemleriyle adını duyurdu. 22 Mart 1978 tarihinde Doğu Almanya'da öldü. Lösemiden öldüğü açıklansa da MOSSAD tarafından zehirlendiği iddia edildi.
Jules Cemal, Suriyeli Hıristiyan bir donanma subayı. 29 Ekim 1956 tarihinde Süveyş Krizi esnasında, bomba yüklü teknesini Fransız gemisine çarparak patlatıp ve gemiyi batırdı, bu saldırıda kendisi de öldü. Suriye rejimi müftüsü Ahmed Bedreddin Hassun, Batı'yı bombalı saldırılarla tehdit ettiği bir konuşmasında Jules Cemal'i örnek vermişti.
Haydar Amali, Lübnan asıllı Arap milliyetçisi düşünür ve siyasetçi. 2007 yılında hayatını kaybetti.
İdeolojisini Pan Arabizm ve anti emperyalizm olarak ifade eden grup klasik Arap milliyetçiliği çizgisinde. Şam merkezli grup Halep, Hama, Dera'a, Humus gibi bölgelerde de faaliyet gösteriyor.
Kaynak: Mepa News