Tunus'ta halk sonucu belli seçimler için oy kullanmaya başladı
Birçok Tunuslu, gerçek bir muhalefetin olmadığı bir ortamda Kays Said'in kazanması beklenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde değişim için pek umutlu değil.
Tunus'ta Pazar günü başlayan cumhurbaşkanlığı seçimlerini ülkenin önde gelen birçok muhalif ismi hapiste olduğu için yeniden Kays Said'in kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor.
Said'in kapsamlı bir şekilde iktidarı ele geçirmesinden üç yıl sonra yapılan seçimler, Tunus'taki tek adam rejiminin pekişmesi anlamına geliyor.
Kuzey Afrika ülkesi Tunus, diktatörlüğe karşı Arap Baharı ayaklanmalarının doğduğu topraklar olmakla övünüyordu.
Tunus'un yeni cumhurbaşkanı Kays Said kimdir?
Sandıklar yerel saatle sabah 8.00'de açıldı ve akşam 18.00'da kapanacak. Seçim kuruluna göre ilk sonuçların en geç Çarşamba günü açıklanması gerekiyor ancak bu daha erkene de çekilebilir.
Seçimlerin başladığı güne kadar sokaklardaki reklam panolarında seçimle ilgili propaganda afişlerinin neredeyse tamamı ülkenin tek adamı Kays Said'e aitti.
Tunus uzun bir süredir ekonomik buhran içinde yüzden bir ülke.
AFP'ye konuşan ve gözaltına alınmaktan korktuğu için sadece ilk adını veren 22 yaşındaki Muhammed, “Bizim siyasetle hiçbir ilgimiz yok” dedi.
Muhammed, ne kendisinin ne de arkadaşlarının oy kullanmayı planlamadığını, çünkü bunun “faydasız” olduğuna inandıklarını söyledi.
Tunus'ta 'tek adam' Kays Said'in rakipleri birer birer hapsediliyor
Şu anda 66 yaşında olan Said, 2019'da ezici bir çoğunlukla iktidara geldikten sonra, anayasayı yeniden yazmasını sağlayan kapsamlı bir güç gaspı başlattı.
Muhalefete yönelik baskıların artması ve Said'in birçok farklı siyasi görüşten muhalif ismi hapse atması hem yurt içinde hem de yurt dışında eleştirilere yol açtı.
New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü, “Tunus'ta 170'ten fazla kişinin siyasi gerekçelerden dolayı tutuklu olduğunu” söyledi.
Hapisteki muhalif isimler arasında Nahda lideri Raşid Gannuşi de bulunuyor.
Katılımın düşük olması bekleniyor
Tunus Seçim Kurulu, yaklaşık 9,7 milyon kişinin seçime katılmasının beklendiğini, Said'in kazanmasının neredeyse kesin olması ve ülkede artan zorlu yaşam şartları nedeniyle oy verme konusunda büyük bir isteksizlik olduğunu ifade etti.
Uluslararası Kriz Grubu adlı düşünce kuruluşu Cuma günü yaptığı açıklamada “cumhurbaşkanının milliyetçi söylemi ve ekonomik sıkıntıların” “sıradan vatandaşların seçimle ilgili hissedebileceği her türlü coşkuyu yok ettiğini” söyledi.
Tunus'un 'tek adamı' Kays Said kendisine muhalif isimleri hapsediyor
Açıklamada, “Birçok kişi Said'e verilecek yeni bir yetkinin ülkenin sosyo-ekonomik sıkıntılarını daha da derinleştireceğinden ve rejimin otoriter gidişatını hızlandıracağından korkuyor” denildi.
Tunus Seçim Kurulu'nun bazı teknik konuların yanı sıra yetersiz destekleri gerekçe göstererek 14 aday adayının yarışa katılmasını engellemesinin ardından seçmenlere neredeyse hiçbir alternatif sunulmuyor.
"Kanun tanımaz bir firavun"
Cuma günü başkentte protesto gösterileri düzenleyen yüzlerce kişi, polisin yoğun güvenlik önlemleri aldığı Habib Burgiba Caddesi boyunca yürürken, bazı göstericiler Said'i “kanun tanıma bir firavun” olarak kınayan pankartlar taşıdı.
Perşembe günü yaptığı bir konuşmada Said, “yeniden yapılanma” olarak adlandırdığı bir dönemi başlatmak üzere “oy kullanmak için büyük bir katılım sağlama” çağrısında bulundu.
Görüş | Cezayir neden Tunus'taki Kays Said diktatörlüğünü destekliyor?
Görev süresi boyunca “yabancı çevrelerle bağlantılı komplocu güçlere karşı uzun bir savaş” verdiğini belirten Said, bu güçleri “birçok kamu hizmetine sızmak ve yüzlerce projeyi aksatmakla” suçladı.
Uluslararası Kriz Grubu, Said'in “çalışan sınıflar arasında önemli bir desteğe sahip olmasına rağmen, ülkenin derin ekonomik krizini çözemediği için eleştirildiğini” söyledi.
Kaynak: Mepa News, Ajanslar