Tunus'un 'tek adamı' Cumhurbaşkanı Kays Said yeni anayasa için düğmeye bastı
Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz 2022 tarihinde anayasada değişikliğe gidilmesi amacıyla referandum yapılmasını içeren bir kararname yayımladı.
Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz 2022 tarihinde anayasada değişikliğe gidilmesi amacıyla referandum yapılmasını içeren bir kararname yayımladı.
Said geçen hafta, ülkedeki siyasi partilerin, siyasi sistemi yeniden yapılandırmalarının önüne geçmek için yeni bir anayasa hazırlanacağını duyurmuştu.
Bunun üzerine Tunus'taki diğer siyasi muhalif partiler, Said'in söz konusu taslağı despot yönetimini pekiştirmek için hazırladığı gerekçesiyle yeni anayasa taslağı kararnemesine karşı çıkmıştı.
Öte yandan önde gelen siyasi partilerin liderleri, ülkedeki politika kararlarının tek taraflı olacak şekilde yapılandırılması kararını boykot edeceklerini ilan ettiler.
Bazı sendikalar ve kuruluşlar, Cumhurbaşkanlığı tarafından teklif edilen diyalog çağrılarını reddetti.
Protestolar devam ediyor
Ayrıca Tunus genelinde Cumhurbaşkanı Kays Said'in siyasi kararlarına karşı protestolar sürüyor. Geçtiğimiz günlerde, Said'in diğer siyasi partileri dışarıda bıraktığı yeni anayasa taslağını duyurması üzerine halk, hükümete karşı gösteriler gerçekleştirmişti.
Medenin vilayetinde düzenlenen gösterilere, Darbeye Karşı Vatandaşlar Girişiminin ve Ulusal Kurtuluş Cephesinin de yer aldığı muhalif partiler ve temsilciler katılmıştı.
Gösteriler sırasında, geçen yıl cumhurbaşkanı sıfatıyla iktidarı ele geçirmesinden bu yana tek taraflı kararlar almakla eleştirilen Said'in aleyhinde sloganlar atılmış ve Tunuslular, özgürlüklerini kısıtladığını iddia ederek Said yönetimi döneminde hazırlanan yeni anayasaya karşı olduklarını belirtmişti.
Gösterilere katılan Tunus'un eski İnsan Hakları Bakanı Samir Dilou, Tunus'un baskı rejiminden uzak, demokrasi yoluna geri dönmeyi amaçlayan bir ulusal diyalog başlatılması çağrısında bulunmuştu.
Said muhaliflerince, yürütme gücünü ele geçirmek, parlamentoyu feshetmek ve anayasayı referandum vasıtasıyla değiştirmekle suçlanıyor.
Said ise suçlamaları reddederek, bu müdahalesinin yasal bir düzlemde gerçekleştiğini ve Tunus'u ekonomik ve siyasi durgunluğa sürükleyen düzenden kurtarmak için bu hareketinin gerekli olduğunu savunuyor.
Said'in bu hamlelerinin, Tunus'u, 2011 devriminden bu yana ülkeyi derin bir krize soktuğu ifade ediliyor.
Said'in cumhurbaşkanlığına gelmesiyle yargı konseyi ve bağımsız seçim komisyonu feshedilmişti.
Tunus'ta cumhurbaşkanı darbesi
Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında Cumhurbaşkanı Kays Said'in başbakanı azli, meclis ve hükümetin yetkilerini tekeline toplamasıyla başlayan siyasi krizinin ekonomik sorunları tetiklediği belirtiliyor. Bu süreçte biriken ekonomik sorunlarla ilgilenmenin ötelenmesi ve siyasi istikrarsızlığın Tunus'un kredi puanının düşürülmesinde büyük rol oynadığı düşünülüyor.
Geçen yıl %4 oranında daralan Tunus ekonomisinin ciddi bir toparlanma yapması bekleniyordu. Fakat yönetimin ekonomik sorunlarla ilgilenmemesi ve siyasi krizin bu sene de Tunus ekonomisinin toparlanmasına mani olduğu, artan borç yükü nedeniyle Tunus kamu maliyesi üzerindeki iflas riskinin bu sene hiç olmadığı kadar yükseldiği belirtiliyor.
Kaynak: Mepa News