Tunus'un 'tek adamı' Kays Said başbakanı görevden aldı

Tunus'un 'tek adamı' Kays Said başbakanı görevden aldı

Görevden alma Tunus'ta 6 Ekim'de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde ve muhaliflere yönelik baskıların devam ettiği bir süreçte gerçekleşti.

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, Başbakan Ahmed Haçani'yi görevden alarak yerine Sosyal İşler Bakanını atadı.

Çarşamba günü geç saatlerde cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan açıklamada Haçani'nin neden görevden alındığı belirtilmedi.

Haçani geçen yıl 1 Ağustos'ta, yine Said tarafından resmi bir gerekçe gösterilmeden görevden alınan Necla Buden'in yerine atanmıştı.

Haçani görevden alınmadan birkaç saat önce yayınladığı video mesajında hükümetin küresel zorluklara rağmen ülkenin gıda ve enerji ihtiyaçlarının karşılanması da dahil olmak üzere bir dizi konuda ilerleme kaydettiğini söylemişti.

Yerine atanan Kamil Meduri sosyal işler görevini Mayıs ayında üstlenmişti.

Ofisinden yapılan bir sosyal medya paylaşımında Said, Meduri ile el sıkışırken görülüyor ve kısa bir açıklama ile Cumhurbaşkanının kendisini "Sayın Ahmed Haçani'nin yerine hükümetin başına atamaya karar verdiği" belirtiliyor.

Görevden alma, Tunus'ta 6 Ekim'de yapılacak ve Said'in bir dönem daha aday olacağı cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde ve ülkenin pek çok yerinde devam eden su ve elektrik kesintileri nedeniyle yaşanan yaygın hoşnutsuzluğun ortasında gerçekleşti.

Hükümet bu sorunları, su dağıtım kotası sisteminin uygulanmasına yol açan sürekli kuraklığa bağlarken, Said su kesintilerinin cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde bir komplo olduğunu iddia ediyor ve barajların aslında dolu olduğunda ısrar ediyor.

Tarım Bakanlığı baraj seviyelerinin son derece kritik olduğunu ve yüzde 25'e ulaştığını söylüyor.

Artan baskılar

Said 2019'da "demokratik" olarak ifade edilen yollarla başa geldi ancak 2021'de kapsamlı bir güç gaspı yaptı. Kendisi ikinci bir dönem kazanmasının önünü açmak için rakiplerini kısıtladığı ve sindirdiği gerekçesiyle muhalefet, insan hakları grupları ve adaylar tarafından eleştiriliyor.

Bu hafta başında Tunus’ta muhalif bir isim ve potansiyel cumhurbaşkanı adayı iki yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Avukat Abir Musi geçen yıl seçim sürecini eleştirmesinin ardından tutuklanmış ve hakkında yalan haberleri yasaklayan tartışmalı bir siber suçlar kararnamesi kapsamında soruşturma açılmıştı.

Bu ceza, gözlemcilerin siyasi eğilimleri ne olursa olsun Said'i eleştirenlere karşı siyasi amaçlı olduğunu söylediği ve giderek artan baskıların sonuncusu.

Musi, Tunus'un devrim öncesi dönemine nostalji duyan kesimlere hitap ediyor. Hapisteki Nahda lideri Raşid Gannuşi gibi siyasetçileri eleştiren Musi, uzun süre Devlet Başkanı Zeynel Abidin Bin Ali'nin iktidar partisinde görev yapmıştı.

Tunus'ta anayasa 2022 yılında yeniden yazılarak parlamentonun son derece sınırlı yetkilere sahip olduğu bir başkanlık rejimi kuruldu.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

x.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.