'Türk gençliği Erdoğan döneminde daha seküler hale geldi'
"İstanbul merkezli bir anket şirketi, Erdoğan’ın yönetimi altında Türk gençlerinin hayata dair daha modern bir bakış açısı ve daha iyi eğitimle daha fazla seküler hale geldiğini öngörüyor."
Birçok anket ve araştırma Türkiye'de son yıllarda laik anlayışın yeniden bir yükseliş trendine girdiğini ortaya koyuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yönetiminde geçen yıllarda laiklik Türkiyeli gençler arasında yaygınlaşıyor. Ragıp Soylu, Middle East Eye için kaleme aldığı yazıda bu konuyu ele aldı. Değerlendirme Mepa News okurları için Türkçeleştirildi.
*
Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan bir defasında dindar bir nesil yetiştirmenin hükümetin başı olarak kendisinin görevleri arasında olduğunu söylemişti.
Onun iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi, ki kendisini muhafazakar demokrat olarak tanımlamaktadır, devlet okullarında din derslerini destekledi ve ülke çapında ortaokul ve lise öğrencilerine dini eğitim veren yüzlerce İmam Hatip okulu açtı.
Buna rağmen İstanbul merkezli bir anket şirketi, Erdoğan’ın yönetimi altında Türk gençlerinin hayata dair daha modern bir bakış açısı ve daha iyi eğitimle daha fazla seküler hale geldiğini öngörüyor.
Kendini dindar olarak tanımlayanlar azaldı
Yayınlanan araştırmada Konda anket şirketi 2008 yılı ve geçtiğimiz yılki verilerle, 15 il 29 yaş arası Türk vatandaşlarının fikirlerini karşılaştırdı. Anket kapsamında 1700’den fazla kişiyle görüşüldü.
Ankete göre kendisini dindar olarak değerlendiren gençlerin oranı toplamda yüzde 15’ten yüzde 7’ye düştü. Aynı zamanda kendisini modern olarak tanımlayanlar ise 2008 yılındaki yüzde 34’ten yüzde 43’e yükseldi.
Türkiye’de sekülerleşmeyi araştıran, Aksaray Üniversitesi’nden akademisyen Volkan Erit, Middle East Eye’a araştırmanın, evlilik öncesi cinsel ilişki de dahil olmak üzere benzer trendleri gösteren son akademik çalışmaları doğruladığını söyledi.
"Kentleşme, kapitalizm ve bilim"
Erit “Doğrusunu söylemek gerekirse, bu Erdoğan ile ilgili değil.” şeklinde konuştu. “Eğer muhalefet lideri Kılıçdaroğlu yahut İslami eğilime sahip merhum Necmettin Erbakan cumhurbaşkanı olsaydı da sonuçlar yine aynı olurdu.
Toplumun yörüngesini kontrol edemezsiniz. Eğer bu unsurlar varsa sekülerleşme ortaya çıkar: Kentleşme, kapitalizm ve bilim. Bunlar var.”
Anket genç insanların dinlerini yaşama biçimlerinde büyük değişiklikler olduğunu bulgusuna ulaştı, oruç tutanların oranı yüzde 58’den yüzde 16’ya düştü. Günlük olarak namaz kılanların oranı da yüzde 3 düşerek yüzde 24 oldu.
"İmam Hatipler yardımcı olmadı"
Erit, İmam Hatip okulları açmanın hükümetin, Erdoğan’ın hakkında konuştuğu dindar nesli yetiştirmesine yardımcı olmadığının açık olduğunu söyledi.
“Farklı çalışmalar bu okullardaki öğrencilerin artan bir biçimde dini olmayan okulların öğrencileriyle aynı hayat tarzına sahip olmaya başladığını gösteriyor. Eğer akıllı telefonlar ve internet varsa bu her şeyi değiştiriyor. Bir İmam Hatip öğrencisiyle konuşun. Size okullarında flört ettiklerini söyleyecektir.” Şeklinde konuştu.
Erdoğan’ın geçtiğimiz yıl eski Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’a bakanlığın Konya teşkilatının hazırladığı bir rapor hakkında azarladığı kaydedilmişti. Rapor çok sayıda İmam Hatip öğrencisinin Allah’a inandığını ancak dine inanmadığını gösteriyordu.
Erdoğan açık bir mikrofon tarafından yakalanan ifadelerinde bakana “Olmaz böyle bir şey” diyordu.
"Farklı cinsel eğilimleri sorun etmeyenler yüzde 21"
Anket aynı zamanda gençlerin daha fazla toleranslı olduğunu ortaya koyuyor. Katılımcılardan, farklı bir dinden bir damat ya da geline evet diyebileceklerini söyleyenlerin oranı yüzde 17’den yüzde 64’e yükseldi. Ankete katılanlar arasından, çocuklarının farklı cinsel eğilimleri olmasını sorun etmeyeceklerini söyleyenler de yüzde 9’dan yüzde 21’e çıktı.
Araştırma genç Türklerin, 10 sene önceki akranlarından daha eğitimli ve gelecek hakkında daha umutlu olduğunu da gösteriyor. Katılımcıların yüzde 45’i son beş senede yaşam koşullarının olumlu olarak değiştiğini söylerken yüzde 46’sı da beş sene sonrasının şimdikinden daha iyi olacağına inandıklarını belirtiyor.