"Türk ihracatçılar Suudi Arabistan'a dolaylı yollardan ulaşıyor"
Suudi Arabistan'ın Türk mallarına gayri resmi olarak uyguladığı boykot sonrası bazı Türk ihracatçıların ürünlerini dolaylı yollardan Körfez ülkesine soktuğu bildirildi.
Suudi Arabistan'ın Türk mallarına gayri resmi olarak uyguladığı boykot sonrası bazı Türk ihracatçıların ürünlerini dolaylı yollardan Körfez ülkesine soktuğu bildirildi.
Suudi Arabistan'ın çevre ülkelerinden alınan gümrük belgeleriyle "Made in Turkey" (Türkiye'de üretilmiştir) etiketleri sökülerek ülkeye sokulduğu aktarıldı.
Reuters'in bir diplomat, ihracatçılar ve Suudi ithalatçılara dayandırdığı haberinde bir karaborsanın oluşmaya başladığı ve ürünlerin sahte dökümanlarla Çin ya da Avrupa'dan gelmiş gibi gösterildiği vurgulandı.
Riyad yönetimi Türkiye'ye yönelik bir boykot olduğunu resmi olarak hiç bir zaman kabul etmedi. Fakat geçen yıl Suudi iş adamları bu adımın Ankara'nın düşmanca tavırlarına bir cevap olduğunu açıkladı.
Resmi veriler de yılın ilk iki ayında Türkiye'den Suudi Arabistan'a yapılan ihracatın yüzde 93 azalarak 38 milyon dolara düştüğünü gösteriyor.
Türkiye İhracatçılar Meclisi elektronik, giyim, mücevher ve otomotiv parçaları kalemlerinde gerileme bir önceki yıla göre yüzde 90'ı geçti.
Aynı dönemde bu kalemlerin Umman ve Lübnan gibi ülkelere ihracatı yüzde 200 ila 400 artış gösterdi.
Hatta Suudi Arabistan pazarına çok bağımlı bazı üreticiler üretim hatlarını başka ülkelere kaydırmaya başladı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Konfeksiyon ve Hazır Giyim Konseyi Başkanı Şeref Fayat bazı üreticilerin Suudi Arabistan için planlanan ürünlerde kumaşları Bulgaristan ve Sırbistan gibi ülkelere gönderip in son rutuşları burada yaptırmayı planladığını belirtti.
Fayat bu sayede Türk şirketlerin küresel firmalara verdiği taahhütleri yerine getirebildiğini ama boykotu aşmak için alınan bu önlemlerin maliyetlerini yükselttiğini vurguladı.
Üç ihracatçı büyük Türk firmalarının krizi aşmak için geçtiğimiz aylarda Suudi Arabistan'da görüşmeler yaptığını fakat bir sonuç elde edemediklerini bildirdi.
Bir diplomat gümrükte sıkışan mallar nedeniyle Suudi ithalatçılarınca milyarlarca riyal kayıp yaşadığını belirtti.
Türkiye'den DTÖ'ye şikayet
Türkiye boykot konusunu resmi olarak ilk defa bu hafta yapılan Dünya Ticaret Örgütü Mal Ticareti Konseyi toplantısına taşıdı. İki günlük toplantının ajandasında Suudi Arabistan'ın "Türkiye'yi ilgilendiren kısıtlayıcı politikaları ve uygulamaları" başlığı yer aldı.
Öte yandan gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülmesinin ardından gerilen ilişkilerin ardından son aylarda gerilimi düşürücü açıklamalar geldi. Kasım ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kral Selman'ın ikili ilişkileri geliştirmek ve sorunları aşmak için diyalog kanallarını açık tutmak için görüş birliğine vardığı açıklandı.
Ankara ayrıca Suudi Arabistan'ın yakın müttefiklerinden Mısır'la da ilişkileri iyileştirmeyi hedefleyen adımlar attı.
Kaynak: Euronews