Turkcell'in salgın dönemindeki kârı tahminleri de aştı
Turkcell, salgının etkili olduğu 2020 yılında net dönem kârını bir önceki yıla göre yüzde 30,5 artırarak 4,24 milyar TL'ye çıkardı.
Turkcell, 2020 yılında yıllık yüzde 30,5 artışla 4,24 milyar TL net kâr elde etti.
Bloomberg anketine katılan analistlerin tahmini şirketin 2020'de 3,99 milyar TL net dönem kârı elde edeceği yönündeydi.
Şirketin 2020 yılındaki satışları da 29,1 milyar TL olarak kaydedildi.Analistlerin satış beklentisi 28,8 milyar TL idi.
2019 yılı son çeyreğine ait finansal sonuçların ait yapılan açıklamada, "Grup gelirleri, Turkcell Türkiye’nin güçlü performansı sayesinde yüzde 18 yükselirken FAVÖK yüzde 18 arttı, FAVÖK marjı yüzde 41,2 olarak gerçekleşti; FVÖK yüzde 19 artarken, FVÖK marjı yüzde 20,4 oldu. Grup net karı, lifecell tarafından kaydedilen ertelenmiş vergi gelirinden olumlu etkilenerek 1.302 milyon TL oldu; bu etki ve diğer bir defaya mahsus etkiler hariç tutulduğunda 1 milyar TL net kâr performansı gerçekleşti" ifadelerine yer verildi.
2020 yılına ait finansal sonuçlarla ilgili Turkcell tarafından yapılan açıklamada kurumsal projeler ve dijital kanallar üzerinden yapılan cihaz satışlarının etkisiyle yüzde 17 artan Turkcell Türkiye’nin gelirleri sayesinde, Grup gelirlerinin yüzde 16 artış gösterdiği belirtildi.
Açıklamada, "FAVÖK yüzde 18 artarken, FAVÖK marjı 0,7 puan artışla yüzde 42,2 olarak gerçekleşti, FVÖK yüzde 17 artarken, FVÖK marjı yüzde 21,6 oldu.Net kar lifecell tarafından kaydedilen 689 milyon TL ertelenmiş vergi gelirinden olumlu etkilenerek yüzde 31 arttı; bu etki ve diğer bir defaya mahsus etkiler hariç tutulduğunda net kar yüzde 39 artış gösterdi.
812 milyon TL temettü ödemesi gerçekleştirildi. Döviz kurlarındaki dalgalanmalara rağmen, borçluluk oranı 0,8x seviyesine düştü; yıl sonu itibarıyla 132 milyon ABD doları tutarında net döviz fazlası pozisyonu bulunmakta ve 3,4 milyar TL'lik serbest nakit akışı yaratıldı" ifadelerine yer verildi.
Turkcell açıklamasında operasyonel bazda da bilgiler verildi.
Buna göre, "Turkcell Türkiye abone bazı yıllık net 1,1 milyon müşteri kazanımı ile genişledi; 1,6 milyon mobil faturalı net abone kazanımı oldu. Superbox aboneleri net 268 bin yıllık müşteri kazanımı ile 591 bine yükseldi. Mobil ARPU büyümesi, temel olarak daha geniş faturalı abone bazı ve artan veri kullanımı sayesinde yüzde 15,0 arttı Bireysel fiber ARPU yıllık yüzde 9,2 artış gösterdi. 2021 beklentilerimiz; gelir büyümesi hedefimiz yüzde 14-16, FAVÖK hedefimiz yaklaşık 14 milyar TL ve operasyonel yatırım harcamalarının gelire oranı 8 hedefimiz ise yaklaşık yüzde 20 şeklindedir" denildi.
"Doğru oyun planı ve stratejimizle 2020 yılını başarıyla noktaladık"
Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan ise konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:
Geride bıraktığımız 2020 yılı, dünya tarihinde COVID-19 salgını ile hatırlanacak. Salgın, tüm dünyada ekonomik ve sosyal açıdan önemli değişikliklere yol açarak gündelik hayatın ve iş yapma biçimlerinin dönüşmesine neden oldu. Sosyal mesafe, uzaktan çalışma ve uzaktan eğitim gibi kavramlarla tanışırken dijitalleşme, bireysel hayatlarımızda ve kurumsal dünyada benzeri görülmemiş bir hızla yer etti. Bu dönem, dijital dönüşüm sürecinde hızlı ve başarılı yol almanın en önemli unsurlarından birinin güçlü telekomünikasyon altyapısı olduğunu gösterdi. Bizler de teknolojik altyapımızı, bilgi birikimimizi ve yetkinliklerimizi müşterilerimize kesintisiz ve kaliteli bir iletişim deneyimi sağlamak için seferber ettik. Yıllardır altyapımıza istikrarlı şekilde yatırım yapmanın ve dijitalleşme stratejisini benimsemenin önemini bu yıl çok daha güçlü hissettik.
Güçlü sonuçlarımızla yatırımcılarımıza kazandırmaya devam ettik
2020 yılında Türkiye ve operasyonlarımızın olduğu diğer ülkeleri de etkileyen salgına bağlı küresel ekonomik ve politik gelişmelere rağmen dijitale odaklı stratejimiz ve sağlam iş modelimiz sayesinde güçlü operasyonel ve finansal sonuçlara imza attık. Konsolide gelirler yıllık bazda yüzde 15,8 artarak 29,1 milyar TL’ye ulaştı. Konsolide FAVÖK yüzde 17,7 artışla 12,3 milyar TL’ye yükselirken, FAVÖK marjı yüzde 42,2 olarak gerçekleşti. FVÖK marjımız ise yüzde 21,6 oldu. Bir defaya mahsus etkiler hariç bırakıldığında net kâr bir önceki yıla göre yüzde 39 oranında güçlü artışla 4 milyar TL oldu. Yatırım ihtiyaçlarını etkin yöneterek operasyonel yatırım harcamalarının gelire oranını yüzde 18,5 olarak sonuçlandırdık. Büyüme ve karlılık bakımından hedeflerimizin üzerinde gerçekleşen bu sonuçların yanı sıra, 2020 yılında, etkin bilanço yönetimi ve nakit yaratma gücümüz sayesinde hissedarlarımıza mevzuat düzenlemelerinin izin verdiği en yüksek orana karşılık gelen 812 milyon TL temettü dağıttık.
"Bu yıl 1 milyon müşteri kazanımı hedefimizi aştık"
Başta hareket kısıtlaması olmak üzere salgının etkilerinin derinden hissedildiği bir yılda, müşteri odaklı stratejimiz, yenilikçi ve kapsamlı tekliflerimiz, dijital kanallarla güçlenen geniş satış ağımız ve akıllı yönetilen güçlü altyapımız sayesinde net 1,1 milyon abone kazandık; bu doğrultudaki hedefimizi zorlu koşullara rağmen gerçekleştirdik.
Faturalı mobil abone bazımız net 1,6 milyon kazanım ile son 11 yılın rekor seviyesinde genişlerken, faturalı mobil abonelerimizin toplam mobil abonelerimize oranı yüzde 66’ya ulaştı. Mobil bileşik ARPU, genişleyen faturalı abone bazı, artan data ve dijital servis kullanımı ve üst paketlere geçiş etkisi ile yıllık bazda yüzde 15,0 artarak 49,1 TL oldu.
Müşterilerimizin evde daha fazla zaman geçirdiği 2020 yılında sabit genişbant tekliflerimize artan talebin gücüyle net 180 bin fiber abonesi kazandık. Aynı zamanda, bireysel fiber ARPU yüzde 9,2 artarak 70,9 TL oldu. Mobil şebeke üzerinden fiber hızında kesintisiz ev interneti hizmeti sunduğumuz ürünümüz Superbox, en başarılı ürünlerimizden biri oldu. Superbox abone sayısı, hızlanan talep ile net 268 bin artarak 591 bine ulaştı. Ayrıca, bu yıl net 152 bin IPTV abonesi kazandık ve toplamda 871 bine ulaştık.
Kaynak: Bloomberg HT