Türkiye, ABD, İngiltere, Katar ve BAE arasında 'Somali zirvesi'

Türkiye, ABD, İngiltere, Katar ve BAE arasında 'Somali zirvesi'

Türkiye, ABD, İngiltere, Katar ve BAE arasında Washginton'da Somali konulu bir görüşme gerçekleştirildi.

Türkiye, ABD, İngiltere, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında Washginton'da Somali konulu bir zirve gerçekleştirildi.

Somali'deki Mogadişu yönetimin en büyük dış destekçileri olan devletler arasında gerçekleştirilen görüşmede bölgedeki son durum ele alındı.

"Somali Beşlisi" olarak adlandırılan ülkelerin arasındaki görüşmeye Mogadişu yönetiminin yetkilileri de katıldı.

1 Ekim'de gerçekleştirilen görüşmede taraflar "Somali Federal Cumhuriyeti'nin egemenliğini, toprak bütünlüğünü ve birliğini desteklediklerini" teyit ederken "Türkiye'nin desteklediği ara buluculuk çabaları da dahil olmak üzere diyalog yoluyla bölgesel gerginliklerin azaltılması ihtiyacını" yineledi.

Görüşmenin ardından yapılan ortak açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Taraflar, Afrika Boynuzu'ndaki terörist gruplardan kaynaklanan süregelen ve yeni ortaya çıkan tehditlerin ele alınması için ortak ekonomik ve güvenlik hedeflerine odaklanmanın zorunluluğunu tartıştılar.

Ortaklar, Somali Federal Hükümeti'nin yetenekli, profesyonel ve hesap verebilir güvenlik güçleri ve savunma kurumları oluşturma çabalarını desteklediklerini ifade ettiler. Kısa vadede daha etkili operasyonları kolaylaştırmak için uluslararası eğitimin koordinasyonunu geliştirmek ve Somali Federal Hükümeti'nin uzun vadeli bir eğitim kabiliyeti geliştirmesine yardımcı olmak için adımlar atmayı kabul ettiler.

Ortaklar, Somali'deki Afrika Birliği Geçiş Misyonu'nun sona ermesinin ardından Somali'deki yeni Afrika Birliği İstikrar ve Destek Misyonu için planların acilen sonuçlandırılması ihtiyacını görüştü. Uygulanabilir ve kaynaklara dayalı hedef ve görevler ile Somali'nin güvenlik sektörünün kapasite inşasıyla senkronize edilmiş net bir çıkış stratejisine sahip bir misyon oluşturmak için planlama sürecine asker katkısında bulunanlar da dâhil olmak üzere geniş paydaş girdisi sağlamanın önemine dikkat çektiler. Ortaklar ayrıca yeni misyon için finansman seçeneklerinin sonuçlandırılmasının aciliyetini de tartıştılar.

Son olarak ortaklar, sürdürülebilir askeri kazanımlar için istikrar planlamasının önemini bir kez daha teyit etti. Yönetişim, insani yardım ve kuvvet planlamasının askeri operasyonlara nasıl daha etkin bir şekilde dahil edilebileceğini tartıştılar."

Somali Beşlisi'nin sekizinci toplantısının Mogadişu'da gerçekleştirileceği belirtildi.

Kaynak: Mepa News

tg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
5 Yorum