Türkiye ABD'nin yaptırım kararına tepkili
Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin CAATSA kapsamında Türkiye'ye yaptırım uygulama kararına tepki gösterdi.
Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin CAATSA (Amerika'nın Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası) kapsamında Türkiye'ye yaptırım uygulama kararına tepki gösterdi.
Bakanlığı yanı sıra, Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve yaptırımların hedefindeki Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir de yaptırımlara tepki gösterdi.
Bunun yanı sıra Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de yaptırım kararına karşı açıklamalarda bulundu.
Dışişleri Bakanlığı
Bakanlığın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
"ABD’nin, S-400 hava savunma sistemlerini tedariğimiz nedeniyle bugün açıkladığı ve Türkiye’ye karşı tek taraflı yaptırımlar içeren kararını kınıyor ve reddediyoruz.
Türkiye’yi zamanında S-400 sistemlerini tedarik etmeye sevk eden koşullar herkes tarafından gayet iyi bilinmektedir. Nitekim bizzat Başkan Trump da bir çok vesileyle bu konuda Türkiye’nin haklılığını teslim etmiştir.
Öte yandan, S-400’lerin NATO sistemleri bakımından bir zafiyet yaratacağına dair ABD iddiaları da teknik dayanaktan yoksundur. Kaldı ki Türkiye, bu konuda NATO’nun da katılacağı teknik bir çalışma grubu kurulmasını teklif ederek, meselenin siyasi önyargılardan uzak bir şekilde, nesnel ve gerçekçi bir zeminde ele alınmasını defaatle önermiştir.
Bu itibarla, ABD’nin konuyu iki müttefike yakışır şekilde diyalog ve diplomasi yoluyla çözme yönündeki önerimizi kabul etmeyerek, tek taraflı yaptırımlara başvurması her türlü izandan yoksun bir davranıştır.
Türkiye, ilişkilerimizi olumsuz yönde etkilemesi kaçınılmaz olan bu karara karşı gerekli adımları atacak, uygun gördüğü şekilde ve zamanlamayla mukabelede bulunacaktır. Türkiye, ulusal güvenliğini sağlamak için gerekli gördüğü tedbirleri almaktan da imtina etmeyecektir.
Bu anlayışla, ABD’yi, bugün açıklanan bu haksız yaptırım kararını gözden geçirmeye ve bu vahim yanlıştan bir an evvel geri dönmeye davet ediyor, Türkiye olarak meseleyi müttefiklik ruhuna uygun şekilde, diyalog ve diplomasi yoluyla ele almaya hazır olduğumuzu bir kez daha vurguluyoruz."
Mevlüt Çavuşoğlu
Yaptırımlara karşı açıklama yapan Çavuşoğlu TBMM Genel Kurulunda konuştu. Çavuşoğlu şu ifadeleri kullandı:
"Elimizin tersiyle ittik. Bu, milli meseledir. Hepimiz bu dik duruşu, onurlu duruşu göstereceğiz. Biz artık Türkiye olarak gerektiğinde oyun kurucuyuz ama yeri geldiği zaman da ülkemizin menfaatlerine karşı oyun kuranların oyunlarını bozuyoruz. Güçlü olmak ve kendi hikayemizi yazmak zorundayız."
İbrahim Kalın
Yaptırım kararına karşı açıklama yapan isimlerden biri de Kalın oldu. Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada Kalın şu ifadeleri kullandı:
"Türkiye, savunma sanayi alanındaki hedeflerine ulaşmak için adımlarını kararlı bir şekilde atmaya devam edecek."
İsmail Demir
Yaptırımların odağındaki isim olan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, "Benim ve ekibimin duruşunu değiştirmeyecek, Türk savunma sanayisini hiçbir şekilde engelleyemeyecektir." paylaşımında bulundu.
Sergey Lavrov
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "ABD'nin Türkiye'ye yaptırım uygulaması, uluslararası hukuka karşı kibirli tutumunun bir başka tezahürüdür." ifadesini kullandı.
İlham Aliyev
Yaptırım kararına tepki gösteren bir diğer isim de Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev oldu. Aliyev kabul edilemez olarak nitelediği kararın "hukuka aykırılığın bir göstergesi" olduğunu savundu.