"Türkiye Artık ABD'nin Müttefiki Değil"
Türkiye'deki askeri darbe girişiminin çeşitli şekillerde arkasında olduğu iddia edilen ABD'de şimdi basında İncirlik meselesi tartışılıyor.
Erdoğan ile Putin'in görüşmesinden sonra ABD basını, bölgedeki hava saldırılarını İncirlik üssünden yapılıp yapılmaması konusunda yeni bir tartışma başlattı.
Wall Street Journal gazetesi yazarlarından Steven Cook, Türkiye ile ABD ilişkilerinin 1974 Kıbrıs ve 2003 Irak işgali sonrasındaki en kötü dönem olduğunu vurgulayarak, "Darbe girişiminde ABD'yi suçlayan Türkiye'nin İncirlik tehdidine karşı, ABD ordusu yeni misyonlar üstlenmelidir. Erdoğan'ın ABD'nin askeri üslere girişimini yasaklama ihtimaline karşı Kıbrıs, Ürdün ve Irak'taki Kürt bölgesindeki hava sahalarını kullanarak ihtiyatlı kalınmalı" ifadelerini kullandı.
Adana'da bulunan İncirlik üslerinin stratejik öneme vurgu yapan Cook, yeni dönemde ABD ile Türkiye'nin aynı değer ve çıkarları paylaşmadığını vurgulayarak "ABD'nin yeni müttefikler arama zamanı gelmiştir" vurgusunu yaptı.
ABD'li yetkililerin Erdoğan'a 'tutarsız' dediğini de öne süren Cook, yeni dönemde iki devletin Suriye konusunda daha az işbirliği yapacağının da altını çizdi.
İNCİRLİK'TEKİ NÜKLEER SİLAHLAR
Geçtiğimiz günlerde ABD basını, darbe girişimi ile birlikte İncirlik askeri üssündeki nükleer silahların güvenliğinin tehlikeye girdiğini belirterek, bu silahların Türkiye'den ihraç edilip edilmemesiyle ilgili bir tartışma başlatmıştı.
ABD merkezli yayın yapan düşünce kuruluşu Foreing Policy'de bir yazı kaleme alan Jeffrey Lewis silahların güvende olmadığını iddia ettiği yazısında, "Bu yıl başında ABD Savunma Bakanlığı, İncirlik üssündeki askerlerin aileleri ABD'ye tahliye etti. Bunun ardından Nisan ayında, üsse giren birkaç kişi ABD askerlerinin başında çuval geçirmek istedi. Bütün bunlar, nükleer silahların bir kilometre ötesinde oldu. Öte yandan Türkiye'deki güvenliğin ciddiye anlamda kötüye gidiyor. ABD'li yetkililer darbeye destek vermekle suçlanıyor." demişti. Lewis ayrıca " "ABD'ye ait nükleer silahlar İncirlik üssünde yer altındaki kasalarda saklanıyor. Barınaklar içerisinde aynı zamanda güvenlik çemberi var. ABD ve NATO müttefikleri son yıllarda nükleer silahların güvenliği için 160 milyon dolar yatırım yaptı. Darbeciler silahlara ulaşması için önemli güvenlik kodları girmesi gerekir. Ancak bu kolay değil ve zaten bu süreçlerde darbecileri endişelendiren çok fazla faktör oluyor." vurgusunu yapmıştı.
The New Yorker Dergisi ise NATO ülkelerindeki uçaklardan atılan atom bombalarının bir bölümünün İncirlik üssünde bulunduğunu, NATO’da kural olduğu üzere bu nükleer silahların güvenliğinin ABD tarafından değil, bulundukları ülkenin askerleri tarafından sağlandığını hatırlatmıştı. İncirlik’in Türk komutanının darbe girişimi suçlamasıyla tutuklandığına vurgu yapılan haberde, bu durumun nükleer bombaların güvenliği konusunda endişe doğurduğu da kaydedilmişti.
Kaynak: Dünya Bülteni