Türkiye beş yıl aradan sonra Brüksel'deki AB toplantısına katılacak

Türkiye beş yıl aradan sonra Brüksel'deki AB toplantısına katılacak

Brüksel Türkiye'nin insan hakları sicilinden de endişe duyduğunu ifade ediyor.

Bir Türk diplomatik kaynak, bir Türk dışişleri bakanının Perşembe günü beş yıl aradan sonra ilk kez Brüksel'de Avrupa Birliği'nin gayrı resmi bir toplantısına katılacağını söyledi.

Türkiye 1999'dan bu yana Avrupa Birliği adayı ve 2005'te üyelik müzakerelerine başladı. Ancak süreç birçok sebepten ötürü yıllardır sürüncemede kalmış durumda.

Ankara ve Brüksel arasında zaman zaman gerginleşen bir ilişki var. Avrupa Birliği, Suriye'den gelen sığınmacıları barındırma konusunda Türkiye'ye güveniyor ancak Yunanistan ve bölünmüş Kıbrıs adasına yaklaşımı konusunda Türkiye ile tartışma halinde.

Brüksel Türkiye'nin insan hakları sicilinden de endişe duyduğunu ifade ediyor. Avrupa Birliği özellikle de 15 Temmuz sonrasında yaşanan gözaltı ve tasfiyeleri bu konuya delil olarak gösteriyor.

AFP'ye konuşan Türk diplomatik kaynak, "AB'nin (toplantıya katılma) davetini, Türkiye ile ilişkileri canlandırma çağrılarımıza ilişkin bir diyalog arayışı olarak değerlendiriyoruz" dedi.

Ankara Perşembe günkü toplantının diyalog kanallarının açılmasına yardımcı olacağını umuyor.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Brüksel'de aralarında Dış Politika Şefi Josep Borrell ve Genişlemeden Sorumlu Komiser Oliver Varhelyi'nin de bulunduğu üst düzey AB yetkilileriyle bir araya gelmesi bekleniyor.

Diplomatik kaynak, “Bölgesel ve küresel gerilimler karşısında ilişkilerin geliştirilmesi her iki tarafın da yararına olacaktır” diye konuştu ve ekledi:

"Türkiye'nin Kıbrıs konusundaki net tutumu AB tarafına bir kez daha anlatılacak."

Kıbrıs konusunda AB, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iki devletli çözüm çağrılarına karşı çıkıyor ve Ankara'nın BM ara buluculuğunda yeni görüşmelere izin vermesini istiyor.

AB üyesi Güney Kıbrıs, 1974 yılında Yunanistan'da iktidardaki cuntanın desteklediği askeri darbeye karşılık olarak Türk kuvvetlerinin kuzeydeki üçte birlik bölgeye çıkarma yapmasından bu yana bölünmüş durumda.

Kıbrıslı Türk liderlerin 1983 yılında ilan ettikleri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin devlet niteliği sadece Ankara tarafından tanınıyor.

Fidan'ın Avrupalı mevkidaşlarıyla yapacağı görüşmelerde yeni bir gümrük birliği ve Türk vatandaşları için vize kurallarının kolaylaştırılması konuları da ele alınacak.

Türk bakanın ziyaretinde Yunan mevkidaşı Giorgos Gerapetritis ile de bir araya gelmesi bekleniyor.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.