Türkiye 'FETÖ'cü listesini' Almanya'ya iletti

Türkiye 'FETÖ'cü listesini' Almanya'ya iletti

Alman basınında yer alan haberlere göre, Türkiye Almanya'ya FETÖ yapılanmasına üye olduğu iddia edilen kişi ve kuruluşların yer aldığı yeni bir liste iletti.

Bir yıldır Türk-Alman ilişkilerini belirleyen gerilimler dizisine bir yenisi daha eklendi. Alman basınında yer alan haberlere göre, Türkiye Almanya'ya Fethullah Gülen yapılanmasına üye olduğu iddia edilen kişi ve kuruluşların yer aldığı yeni bir liste iletti.

Federal İçişleri Bakanlığı’ndan bir sözcünün doğruladığı habere göre, Ankara Gülenciler’in isimlerini içeren yeni listeleri Nisan ayı sonunda gönderdi. Sözcü, "Bakanlığımıza, kişi ya da firmalara ait belgelerin yer aldığı orta seviyede tek haneli bir rakama ulaşan bir liste ulaştı" şeklinde bir açıklama yaptı.

Listedeki isimlerin yaşadıkları eyaletlerin emniyet teşkilatlarını bilgilendirildiği de açıklandı. Sözcü, listede adı yer alanlara karşı herhangi bir yaptırım ve baskı olmayacağını da açıkladı. Berlin’de yapılan yorumlarda, Ankara’nın Berlin’e listelerdeki Gülencilerin Türkiye'ye iadesi için baskı yaptığı öne sürülürken, listelerin Alman yetkililere ulaşmasından neredeyse iki ay sonra basına sızdırılmasına dikkat çekildi.

Mart ayında MİT’in Almanya’da Fethullahçı olarak tanımladığı 358 kişi ve 200 okul, vakıf, işyeri, dernek hakkında topladığı özel bilgileri Alman istihbaratına teslim ettiğinin ortaya çıkması diplomatik krize neden olmuştu. MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın, Alman istihbaratı BND’nin Başkanı Bruna Kahl’a Şubat ayındaki Münih Güvenlik Konferansı sırasında verdiği anlaşılan listede, sözkonusu isimlerin açık adres, cep ve sabit telefon numaraları ile gizli çekilen fotoğrafları da bulunuyordu.

Medyaya yansıyan haberlerde, Alman yetkililerin, Türkiye'nin verdiği listede yer alan kişileri “MİT tarafından izlendikleri” ve bu kişilerin Türkiye’ye gitmesi durumunda sıkıntı yaşayabilecekleri konusunda uyardığı belirtilmişti. Almanya, MİT’in belgelerinin deşifre edilmesi ile ilgili tartışmalara, MİT adına istihbarat çalışması yaptığını tahmin ettiği 20 kişi hakkında soruşturma açarak yanıt verirken, Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Almanya'da yabancı ülkelerin istihbarat örgütlerinin faaliyet sürdürmesinin yasak ve suç olduğunu belirtmiş ve MİT'in faaliyetlerine karşı gerekli önlemleri alacaklarını söylemişti. Alman istihbarat kaynaklarına göre, ülkede en az 150 MİT elemanı ve ajanı bulunuyor.

Öte yandan Berlin hükümetinin, 7-8 Temmuz tarihleri arasında Hamburg’da düzenlenecek G20 Zirvesi’ne Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın koruma listesindeki 50 isimden 12’sinin Almanya’ya gelmesini istememesi sonrasında, zirveye katılacak yabancı delegasyonların korumalarına silah taşıma izni verildiği öğrenildi. Alman yetkililer Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın korumalarının Mayıs ayında Washington ziyareti sırasında Kürt protestoculara yaptığı müdahaleyi neden göstererek, olaylara karışan korumaların G20 Zirvesi’ne getirilmemesini talep etmişti. Federal İçişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, şimdiye kadar dokuz ülkenin güvenlik personeline zirve sırasında silah taşıma izni verildiğini, Türkiye’nin de benzer bir başvuru yapmasının beklendiğini duyurdu.

Kaynak: Amerika'nın Sesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.