Türkiye ile ABD arasında S-400 gerilimi sürüyor: "Askeri ilişkiler kesilebilir"

Türkiye ile ABD arasında S-400 gerilimi sürüyor: "Askeri ilişkiler kesilebilir"

Türkiye ile ABD arasında S-400 hava savunma sisteminin satın alınmasından doğan gerilim artarak devam ediyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Türk pilotlara verilen F-35 savaş uçakları eğitimini ciddi manada durdurmayı düşündüğü belirtildi. Türkiye'nin Rus yapımı hava savunma sistemi S-400'leri satın alması, NATO üyesi iki ülke arasında ilişkilerin gerilmesine neden olmuştu.

Reuters Haber Ajansı'na konuşan ve F-35 programı konusunda bilgi sahibi iki yetkili nihai kararın henüz verilmediğini söylerken, ABD'nin Arizona eyaletindeki Luke Askeri Havacılık Üssü'nde eğitim gören Türk pilotların Türkiye'ye geri gönderilip gönderilmeyeceği de henüz bilinmiyor.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Türk pilotlar konusunda yorum yapmazken Pentagon Sözcüsü Yarbay Mike Andrews Türkiye ile S-400 yerine Amerikan yapımı Patriot Hava Savunma Sistemi'nin alımı konusunda görüşüldüğünü söyledi.

Washington Enstitüsü'de görevli Türk yetkili Soner Çağaptay konuyla ilgili olarak "Ankara S-400'lerin satın alımı konusundaki kararını değiştirmezse, Washington yönetimi Türkiye ile olan askeri ilişkileri kesmeyi düşünüyor, ancak bu tercih ettiği bir seçenek değil." diye konuştu.

22 Mayıs tarihinde konuşan Türkiye Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rus yapımı S-400'lerin alımı konusunda Moskova ile imzaların atıldığını ve bu anlaşmanın iptalinin mümkün olmadığını açıklamıştı. Akar S-400'lerin teslimatının haziran ayına yetişemeyebileceğini belirterek "Ama önümüzdeki aylarda gelecek, süreç başladı." demişti.

Türkiye’nin 2002’de dahil olduğu F-35 programında Avustralya, Kanada, Danimarka, İtalya, Hollanda, Norveç, İngiltere ve Almanya gibi diğer NATO üyesi ülkeler de bulunuyor. F-35'lerin bazı parçaları ise Türkiye'de üretiliyor.

ABD'li yetkililer F-35 jetleriyle Rus yapımı S-400 Hava Savunma Sistemleri'nin uyumlu çalışmayacağını ve S-400'lere ait radar sistemlerinin F-35 uçaklarının izleme ve yer tespitiyle ilgili tüm özelliklerini öğrenip Rusya'nın silahlarına karşı daha savunmasız hale geleceğini düşünüyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.