Türkiye ile İsrail Suriye'de 'çatışmasızlık anlaşması' üzerinde çalışıyor
İki ordu arasında herhangi bir yanlış anlamayı önlemek için doğrudan bir iletişim bağlantısı üzerine yapılan görüşmeler, İsrail'in Suriye'nin Humus kentindeki T4 Hava Üssünü vurmasından günler sonra gerçekleşti.
Middle East Eye'a (MEE) konuşan iki Batılı yetkiliye göre Türkiye ve İsrail, herhangi bir yanlış anlamayı önlemek ve orduları arasındaki olası çatışmaları engellemek için Suriye'de bir çatışmasızlık hattı kurulması konusunda görüşmelerde bulundu.
Geçtiğimiz hafta İsrail Hava Kuvvetleri Suriye'de Türkiye'nin yakında konuşlanmayı planladığı Hama Hava Üssü ve Tiyas Hava Üssü (T4 olarak da biliniyor) dahil olmak üzere askeri bölgeleri hedef alan çok sayıda saldırı gerçekleştirdi.
Saldırılar, Ankara'nın T4 üssünü incelemek ve yeniden inşa için bir ön değerlendirme yapmak üzere teknik bir ekip göndermeye hazırlandığı bir dönemde gerçekleşti.
MEE'ye konuşan iki Batılı yetkili İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun mevkidaşlarına Türkiye'nin T4 üssüne konuşlanmasından önce İsrail'in üssü vurmak için sınırlı bir zamanı olduğunu söylediğini aktardı.
Netanyahu'nun, Türkiye üsse yerleştikten sonra üssün İsrail operasyonlarına kapalı hale geleceğini söylediği bildirildi.
Türk ordusunun yanlışlıkla da olsa İsrail güçlerinin saldırısına uğraması büyük bir çatışmayı tetikleme riski taşıyor.
Ancak üslere hava savunma sistemlerinin yerleştirilmesi İsrail uçaklarının bölgede operasyon yapmasını da caydıracaktır.
Türkiye ayrıca konuşlanmayı planladığı üslere Hisar tipi hava savunma sistemleri kurmayı da planlıyor.
Türkiye Suriye'de İsrail'e karşı harekete geçti
Nihayetinde Türk ordusu üssün içinde ve çevresinde uçak, insansız hava aracı ve füzelerden gelebilecek tehditlere karşı kısa, orta ve uzun menzilli yeteneklere sahip katmanlı bir hava savunma sistemi kurmayı hedefliyor.
Planların, üssün yeniden inşası tamamlanana kadar Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerinin geçici olarak konuşlandırılmasını da içerdiği ifade ediliyor.
Aynı Batılı kaynaklara göre Netanyahu, hava saldırılarının ardından Türkiye ile bir çatışmasızlık anlaşmasına varılması konusunda ilerleme kaydedildiğine ve müzakerelerin devam ettiğine inanıyor.
Netanyahu ayrıca İsrail'in Türkiye'nin varlığı da dahil olmak üzere Suriye'nin güneyinin tamamen askerden arındırılması konusunda ısrarcı olmaya devam ettiğini belirtti.
Türkiye-İsrail gerilimi hakkında bilgi sahibi olan bir başka kaynak da İsrail'in T4 üssünü vurmasından bu yana her iki ülkenin de bir çatışmasızlık hattı oluşturmak üzere müzakereler yürüttüğünü doğruladı.
Kaynak, “Hem İsrailli hem de Türk yetkililer aynı gün aynı açıklamaları yaparak Suriye'de birbirleriyle çatışmak istemediklerini söylediler” dedi ve ekledi: “Bunların koordineli olduğu anlaşılıyor.”
Fidan: Türkiye çatışma istemiyor
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Cuma günü Reuters'e verdiği demeçte Türkiye'nin Suriye'de İsrail ile karşı karşıya gelmek istemediğini söylemişti. Reuters üst düzey bir İsrailli yetkilinin de aynı ifadeleri kullandığını bildirdi.
Kaynak, açık tehditlere rağmen İsrail'in Hama ve Palmira'daki Türk askeri üslerini çatışmasızlık anlaşmasının bir parçası olarak kabul edebileceğini de sözlerine ekledi.
Beşar Esed rejiminin Aralık ayında düşmesi ve Türkiye'nin Suriye'de baskın bir bölgesel güç olarak ortaya çıkması, Ankara'yı potansiyel olarak İran'dan daha büyük bir tehdit olarak gören İsrail'i alarma geçirdi.
İsrail Türkiye'ye F-35 satışına karşı ABD'de lobi yapıyor
Ankara ve Şam, Esed'in devrilmesinin ardından Aralık ayından bu yana bir savunma anlaşması üzerinde müzakere yürütüyor. Önerilen anlaşmaya göre Türkiye, şu anda düzenli bir ordusu olmayan Suriye'nin yeni hükümetine hava koruması ve askeri koruma sağlayacak.
Türkiye ayrıca, ABD'nin bölgeden çekilmeyi düşünmesi için kilit bir koşul olan IŞİD örgütüne karşı operasyonları da yoğunlaştırmayı hedefliyor.
Kaynak, “ABD Suriye'de son söz sahibi olmaya devam ediyor ve görünen o ki Washington hem İsrail'in hem de Türkiye'nin gerilimi düşürmesini istiyor” diye ekledi.
Türk yetkililer, Türkiye'nin IŞİD karşıtı kampanyasının bir parçası olarak Suriye'nin doğusunda askeri üsler kurmayı planladığını söylüyor. Washington çekilmeye hazırlanırken Ankara, IŞİD'e karşı operasyonları sürdürmek için Ürdün, Lübnan, Suriye ve Irak'tan oluşan bölgesel bir platform kurmaya çalışıyor.
T4 ve Palmira üsleri bölgede kalan IŞİD unsurlarına karşı kritik önemde görülüyor.
Ancak İsrail'in Suriye'ye ilişkin temel kaygısı, Türk hava savunma unsurlarının yerleştirilmesi halinde İsrail jetlerinin Suriye hava sahasında rahat bir şekilde dolaşıp saldırı gerçekleştiremeyecek olması.
Kaynak: Mepa News