Türkiye İsrail'e karşı açılan soykırım davasına müdahil oluyor

Türkiye İsrail'e karşı açılan soykırım davasına müdahil oluyor

Kaynak, "Türkiye'nin müdahalesi uluslararası toplumu Gazze'deki insani krizi tanımaya ve ele almaya itiyor" diye konuştu.

Diplomatik bir kaynak, Türkiye'nin Çarşamba günü Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) Güney Afrika'nın İsrail'e karşı açtığı soykırım davasına müdahil olma beyanı sunacağını söyledi.

Kaynak, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın bu hafta Türkiye'nin söz konusu bildiriyi Çarşamba günü yapacağını açıklamasının ardından, bildirinin Türkiye saati ile 13.30'da sunulacağını sözlerine ekledi.

Kaynak, "Türkiye'nin müdahalesi uluslararası toplumu Gazze'deki insani krizi tanımaya ve ele almaya itiyor" diye konuştu.

Mayıs ayında Türkiye, Gazze'ye yönelik saldırıları nedeniyle İsrail'e karşı önlemlerini arttıran Güney Afrika'nın açtığı davaya katılmaya karar verdiğini açıklamış ve gerekli yasal hazırlıkların yapılacağını belirtmişti.

Haziran ayında İspanya, devletler arasındaki anlaşmazlıkları ele almak üzere 1945 yılında kurulan Birleşmiş Milletler'in en yüksek hukuki organı olan UAD'deki davaya müdahil olma talebinde bulunduğunu açıklamıştı.

İsrail mahkemede Gazze'deki saldırılarının meşru müdafaa olduğunu ve 7 Ekim'de İsrail'e saldıran Hamas mensuplarını hedef aldığını savunarak davadaki soykırım suçlamalarını temelsiz bularak defalarca reddetti.

Ancak birçok rapor ve görsel kanıt İsrail’in Gazze’de sivilleri sistematik bir şekilde hedef aldığını ortaya koyuyor.

7 Ekim’den bu yana İsrail’in Gazze’ye yönelik amansız ve hedef gözetmeyen saldırılarında Filistin Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre tamamına yakını kadın ve çocuk yaklaşık 40.000 Filistinli hayatını kaybetti.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.