Türkiye 'iyi yiyor': Kötü beslenmeye bağlı ölümlerde son sıralarda
Araştırmalara göre kötü diyete bağlı ölümlerde Türkiye son sıralarda.
İngiltere’de yayınlanan tıp dergisi Lancet’te çıkan bir araştırma, sakıncalı diyet ve kötü gıdaların sigaradan daha zararlı olduğunu ortaya koydu. Araştırmaya göre, kötü diyetin yol açtığı ölümlerde Türkiye, İspanya ve Bangladeş son sıralarda.
İngiliz araştırmacıların 195 ülkeden topladığı yaklaşık 20 yıllık veriler, zararlı diyetin 2017 yılında 11 milyon kişinin ölümüne yol açtığını gösterdi.
Beslenmede en zararlı unsurun aşırı tuz kullanımı olduğuna işaret edilen araştırmaya göre, 3 milyon kişinin ölümünde aşırı tuz tüketiminin oldukça önemli rol oynadığı ortaya çıktı.
Araştırmaya göre, gıda bağlantılı 11 milyon ölümden 10 milyonu, kalp ve damar hastalıkları yüzünden gerçekleşiyor.
Yeteri kadar meyve tüketmemek ise 2 milyon kişinin ölümüne katkı yaparken, yine yeteri kadar tahıl tüketmemek ise 3 milyon kişinin yaşama erken veda etmesine yol açan nedenlerden oldu.
Sebzelerin yeteri kadar tüketilmemesi kısa yaşama neden olan faktörler arasında.
Türkiye, İspanya ve Bangladeş
Araştırmada uygulanan yanlış diyetler sonucu yaşamı kısalan insanların nerede yaşadıkları da ayrıca mercek altına alındı. Buna göre, belki de yüksek omega-3 ve lifli diyetler yüzünden, İspanya, Türkiye ve Bangladeş diyet sonucu ölümlerin en az görüldüğü ülkeler içinde.
En çok tuz kullanımı Çin ve Japonya’da
Özbekistan, Çin ve Japonya ise aşırı tuz yüzünden ölümlerde ilk üç sırada.
Çin’de aşırı tuz sonucu kalp ve damar hastalıklarından ölenlerin sayısı, 100 binde 299 kişi. Diyet sonucu kanser hastalığından ölümlerde de 100 bin kişide 49 ölümle Çin yine ilk sırada.
Japonların geleneksel yemeklerine koydukları aşırı tuzla soya sosları da yine sağlık açasından ciddi sonuçlar doğuruyor.
Araştırmaya göre, kötü diyet yerine sağlıklı beslenme ölümlerin beşte bir azalmasını sağlıyor.