'Türkiye Kaşıkçı cinayetiyle ilgili Suudi yönetimini rahatsız etmek istemiyor'
'Riyad yönetiminin Kaşıkçı'nın öldüğü haberini Kral Salman ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan görüşmesinden sonra vermesi dikkat çekici'
Orta Doğu ve Arap dünyasıyla ilgili yazılarıyla bilinen siyasi köşe yazarı Cevat Gök, Türk hükümetinin gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetiyle alakalı bugüne kadar Suudi Arabistan'ı rahatsız edecek bir açıklama yapmadığını belirterek, Riyad yönetiminin Kaşıkçı'nın öldüğü haberini Kral Salman ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan görüşmesinden sonra vermesini dikkat çekici bulduğunu söyledi.
Euronews'in haberine göre Gök, Suudilerin açıklamalarının Türk yetkilileri tatmin etmediğini, buna rağmen Türk hükümetinin Suudi tarafını rahatsız edici hiçbir beyanda bulunmadığını söyleyerek "Suudiler Türk hükümetinin bu tutumundan dolayı oldukça hoşnut kaldılar" ifadelerini kullandı.
Gök, olayla ilgili olarak "Kaşıkçı'nın konsoloslukta Suudi vatandaşlarla çıkan bir kavgada öldürüldüğü hikayesi kabul edilemez. Suudi yetkililer Kaşıkçı'nın ölümünü hemen açıklamadı. Tam tersini yaptılar. Sorumluluktan kaçmayı denediler ancak başaramadılar." diye konuştu.
Cevat Gök, Ankara hükümetinin Katar ile çıkan krizde Birleşik Arap Emirlikleri'nden yana tavır aldığını ve İstanbul'da vuku bulan bu olayda Suudi Arabistan ile iyi geçinmeye çalıştığını ifade etti. Kaşıkçı'nın konsolosluğa giriş görüntülerinin ilk olarak yabancı medya ve özellikle de Washington Post tarafından yayınlandığını söyleyen Gök, bu tutumun ikili ilişkileri koruma sebebiyle sergilendiğini yineledi.
Gök son olarak Türkiye- Suudi Arabistan ilişkilerinin yakın bir zamanda normale döneceğini belirterek, siyasi söylemlerin de buna paralel olarak değişeceğinin altını çizdi.
Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim 2018 tarihinde nişanlısı Hatice Cengiz ile İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğuna gitmiş, binaya 13:14 sularında tek başına giriş yapan muhalif gazeteciden bir daha haber alınamamıştı.
3 Ekim tarihinde Suudi yetkililer, Kaşıkçı'nın konsolosluk binasından çıktığını belirtmiş ancak kamera kayıtlarının kaybolduğu açıklamıştı. Aradan 18 gün geçtikten sonra Suudi hükümeti Kaşıkçı'nın konsoloslukta çıkan bir tartışma sonucu aldığı yumruk darbeleri sonucu hayatını kaybettiğini duyurdu. Kaşıkçı'nın cesediyse henüz ortaya çıkmadı.