Türkiye Libya'ya doğrudan askeri müdahalede mi bulunacak?
Türkiye ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) arasında varılan anlaşma sonrası Türkiye'nin Libya'ya askeri müdahalede bulunup bulunmayacağı merak konusu.
Türkiye ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) arasında varılan anlaşma sonrası Türkiye'nin Libya'ya askeri müdahalede bulunup bulunmayacağı merak konusu.
Suudi Arabistan merkezli Al Arabiya televizyonu dün, ülkenin meşru yönetimi olan Libya Ulusal Mutabakat Hükümetinin, Ankara'dan asker ve ekipman desteği talebinde bulunma kararı aldığını iddia etti.
İiddia, Türkiye ve Libya tarafından doğrulanmadı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan daha önce yaptığı açıklamalarda, Libya hükümetinin talep etmesi halinde ülkeye asker gönderilebileceğini söylemişti.
Libya, BM ve uluslararası kamuoyunun tanıdığı Libya Ulusal Mutabakat Hükümetine bağlı güçlerle Tobruk merkezli General Hafter Halife'ye bağlı güçler arasındaki çatışmalara sahne oluyor.
Türkiye ve Katar, Trablus hükümetini desteklerken Rusya, ABD, Mısır, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, Hafter güçlerine destek sağlıyor.
Öte yandan UMH, Türkiye ile yapılan güvenlik ve askeri işbirliği mutabakatının hayata geçirilmesine onay verdi.
Eski Libya lideri Muammer Kaddafi'nin devrilmesinden sonra uluslararası alanda tanınan Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile Türkiye arasında 29 Kasım tarihinde "Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası" imzalanmıştı.
İstanbul'daki Dolmabahçe Sarayı'nda düzenlenen toplantıda UMH Konseyi Başkanı Fayiz el Serrac ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir araya gelmiş, söz konusu anlaşma çerçevesinde Libya ile Türkiye arasında Doğu Akdeniz'deki deniz sınırını belirleyen "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası"na da imza atılmıştı.
Türkiye ile Libya arasında yapılan "deniz sınırını" belirleyen anlaşamaya başta Yunanistan ve Kıbrıs Rum yönetimi karşı çıkmış, Atina yönetimi Yunanistan Libya Büyükelçisini sınır dışı etmişti.
Kaynak: Mepa News, Euronews