Türkiye'den Almanya'ya 'FETÖ' tepkisi: İfşa oldular

Türkiye'den Almanya'ya 'FETÖ' tepkisi: İfşa oldular

Almanya İstihbarat Teşkilatı Başkanı'nın "Türkiye, Gülen konusunda bizi ikna edemedi" sözüyle ilgili tepki dile getirildi.

Alman dış istihbarat servisi BND'nin Başkanı Bruno Kahl'in 15 Temmuz darbe girişiminin arkasında Fethullah Gülen'in bulunduğu konusunda ikna olmadıkları ve  Gülen yapılanmasının "dini ve seküler eğitim için bir araya gelmiş sivil bir oluşum olduğu" yönündeki açıklaması ile ilgili olarak Alman Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Dışişleri'ne çağrıldı.

Bakanlıkça yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Almanya Federal Cumhuriyeti (AFC) Büyükelçiliği Maslahatgüzarı bugün Bakanlığımıza davet edilerek, AFC Federal İstihbarat Teşkilatı (BND) Başkanının 15 Temmuz darbe teşebbüsünün arkasında FETÖ’nün bulunduğuna iknâ olmadığına dair beyanına ilişkin tepkimiz dile getirilmiştir.

Darbecilerin FETÖ bağlantılarını ortaya koyan ifadeleri, darbe teşebbüsü öncesi ve gecesi kendi aralarında yaptıkları iletişim kayıtları, Akıncılar üssünde yakalanan FETÖ iltisaklı siviller dâhil tüm kanıtlar ortadadır.

Mensubu oldukları FETÖ’nün amaçları doğrultusunda hukukun temel ilkelerini ayaklar altına alan, usulsüz dinlemeler ve sahte belgelerle yüzlerce masum insanı mağdur eden birçok savcı, hâkim,  polis başta olmak söz konusu şahsın açıklaması, AFC'nin FETÖ'ye gösterdiği müsamaha ve korumacı yaklaşımın ardındaki zihniyeti ifşa etmektedir"

BND Başkanı Kahl, haftasonunda Der Spiegel dergisinde yayımlanan mülakatta, 'Türkiye'nin 15 Temmuz darbe girişiminin arkasında Fethullah Gülen'in bulunduğu konusunda Berlin'i sürekli ikna etmeye çalıştığını, ancak bunda başarılı olamadığını' söylemişti.

Kahl, darbenin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açısından memnuniyet verici bir mazeret olduğunu savundu ve Spiegel'in "Gülen yapılanmasını aşırılık yanlısı İslamcı ya da terörist diye tanımlayabilir misiniz?” sorusuna "Gülen yapılanması dini ve seküler eğitim için bir araya gelmiş sivil bir oluşum. Bunlar arasında dershaneler, Erdoğan güçleriyle yıllarca ortak çalıştıkları eğitim kurumları var" cevabını verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.