Türkiye'den İsrail'e karşı İran'a destek

Türkiye'den İsrail'e karşı İran'a destek

İran ile İsrail arasındaki gerilimin daha da tırmanmasının bölgede topyekun bir savaşa neden olabileceği endişeleri artıyor.

Türkiye Dışişleri Bakanı Cumartesi günü İstanbul'da İranlı mevkidaşı ile düzenlediği ortak basın toplantısında İsrail'in Lübnan ve Gazze'deki saldırılarının İran'ı “meşru adımlar” atmaya zorladığını söyledi.

Hakan Fidan, İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ile birlikte yaptığı basın toplantısında “İsrail'in saldırgan tutumu İran'ı meşru adımlar atmaya zorluyor” dedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun “bölgede sürekli yeni cepheler açtığını” ve “İran'ı bu savaşın içine çekmeye çalıştığını” ifade etti ve savaşın tüm bölgeye yayılma riski bulunduğunu belirtti.

Cuma günü İstanbul'da düzenlenen Güney Kafkasya ülkeleri toplantısına katılan Arakçi, Lübnan'da yükselen tansiyonun “endişe verici” olduğunu söyledi.

Arakçi, “Bölgede savaş ihtimali her zaman mevcut ve Siyonist rejimden başka hiç kimse bunun olmasını istemez. Tansiyonu düşürmek istiyoruz ama... her türlü senaryoya da hazırız” dedi.

İran Gazze'de Hamas'ı Lübnan'da ise Hizbullah'ı destekliyor. İsmi geçen grupların liderleri Orta Doğu'da patlak veren krizin ortasında İsrail tarafından öldürüldü.

İran ayrıca Yemen'de Husileri, Irak'ta Şii milisleri ve Suriye'de Beşar Esed rejimiyle Şii milisleri de destekliyor. Tahran desteklediği gruplar ve Şii milsileri "direniş ekseni" olarak isimlendiriyor.

İran, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın 27 Eylül'de Beyrut'ta ve Hamas lideri İsmail Heniye'nin 31 Temmuz'da Tahran'da öldürülmesine misilleme olarak 1 Ekim'de İsrail'e yaklaşık 200 balistik füze fırlatmıştı.

İsrail ise bu saldırı nedeniyle İran'a karşılık vereceğini ve bu konuda tüm hazırlıkları tamamladığını açıkladı.

İran tarafı ise İsrail'in kendilerine saldırması durumunda buna "daha güçlü" bir saldırıyla karşılık verecekleri tehdidinde bulunuyor.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum