Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'ya yeşil ışık yaktığı anlaşmanın tam metni
Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında, iki ülkenin NATO üyelik süreçleri hakkında üçlü memorandum imzalandı.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği başvurusunu destekleme konusunda hemfikir olduğunu söyledi.
NATO zirvesi kapsamında Türkiye, İsveç, Finlandiya arasında yapılan toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Stoltenberg, ''Artık Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğinin yolunu açan bir mutabakata vardığımızı açıklamaktan mutluyum'' diye konuştu.
Stoltenberg, ''Türkiye, Finlandiya ve İsveç; Türkiye'nin aralarında silah ihracatı ve terörle mücadelenin de olduğu kaygılarını gideren bir memorandum imzaladılar'' dedi.
Finlandiya Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada da, Madrid'de NATO zirvesi başlamadan önce Türkiye, Finlandiya ve İsveç liderlerinin NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg arabuluculuğunda biraraya geldikleri belirtildi.
Açıklamada, bu toplantıda Türkiye'nin Madrid'deki NATO zirvesinde Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğini destekleyeceğini teyit eden üçlü bir mutabakat imzalandığı belirtildi.
''Türkiye'nin endişelerini hep ciddiye aldık''
Finlandiya'nın Türkiye'nin terör tehdidi endişelerini sürekli olarak ciddiye aldığı belirtilen açıklamada ''Finlandiya, terörizmin tüm biçimlerini kınıyor. Bir NATO üyesi olarak Finlandiya, NATO'nun terörle mücadele belgelerine ve politikalarına tamamen bağlı kalacaktır'' denildi.
Açıklamada ''NATO'ya katılımımızın somut adımlarına önümüzdeki iki gün içinde NATO müttefikleri tarafından karar verilecek, ancak bu karar artık çok yakın'' denildi.
Mutabakatta Finlandiya, İsveç ve Türkiye'nin birbirlerinin güvenliğine yönelik tehditlere karşı tam desteklerini arttırma sözü verdikleri belirtilen açıklamada, ''NATO müttefiki olmamız bu taahhüdümüzü daha da güçlendirecek'' ifadeleri kullanıldı.
''Terörle mücadelede işbirliği arttırılacak''
Terörle mücadele, silah ihracatı ve suçluların iadesi konusunda işbirliğinin arttırılacağı belirtilen açıklamada, ''Finlandiya kendi yasalarına göre çalışmaya devam edecektir'' denildi.
''Washington memnun''
ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, Madrid'deki dörtlü zirveden mutabakat çıkmasının Washington'u memnun ettiğini söyledi. Flake, ''Çok mutluyuz, bu çok iyi haber. Bu mutabakat için emek veren tüm tarafları takdir ediyoruz'' dedi.
Amerika'nın Bağımsızlık Günü olan 4 Temmuz nedeniyle İstanbul'da düzenlenen resepsiyonda konuşan Flake, ''Aldığımız haberlere göre, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği için ve Türkiye’nin güvenlik kaygılarının giderilmesi üzerinde anlaşma sağlandı. Bu herkes için iyi haber'' diye konuştu.
Büyükelçi Flake, ''Bu durum Biden-Erdoğan görüşmesini nasıl etkiler?” sorusuna ise ABD, Finlandiya ve İsveç’in NATO'ya üyeliğini destekliyor, aynı zamanda Türkiye’nin güvenlik kaygılarını anlıyordu. Bu yüzden biraraya gelmelerine çok sevindik ve bence Biden-Erdoğan arasında anlamlı bir ikili görüşme olacak'' ifadelerini kullandı.
Ankara, Kuzey Avrupa ülkeleri Finlandiya ve İsveç'in topraklarındaki Kürt militanları desteklemeyi sona erdirmelerini ve Türkiye'ye bazı silahların satışına konulan yasağı kaldırmalarını istiyor.
Rusya'nın Ukrayna işgalinin arından Baltık Denizi'nin güvenliğini sağlamak için Finlandiya ve İsveç'in hızla NATO'ya üye olmasını isteyen müttefikler ise bir süredir iki ülkenin NATO adaylığı başvurusunu veto etme tehdidinde bulunan Türkiye ile diplomasi çabalarını hızlandırmıştı.
Kuzey Avrupa ülkelerinden Norveç, Danimarka ve üç Baltık ülkesi daha önce NATO üyesi olmuştu. Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna’yı işgali, İsveç'in yıllardır NATO'ya üye olma konusundaki muhalefetini kırmış oldu.
Taraflar arasında imzalanan anlaşmanın tam metni:
"Türkiye, Finlandiya ve İsveç Washington Antlaşması'nda belirtilen ilkelere ve değerlere bağlılıklarını ifade ederler. İttifakın en temel unsurlarından biri, üye devletlerin milli güvenliğinin yanı sıra uluslararası barış ve istikrara doğrudan tehdit teşkil eden terörizmin tüm biçim ve tezahürleriyle mücadelede tam dayanışma ve iş birliğidir. Müstakbel NATO müttefikleri olarak Finlandiya ve İsveç, milli güvenliğine yönelik tüm tehditlere karşı Türkiye'ye tam destek verirler. Bu çerçevede, Finlandiya ve İsveç, PYD/YPG ve Türkiye'de FETÖ olarak tanımlanan örgüte destek sağlamayacaklardır. Türkiye de milli güvenliklerine yönelik tüm tehditlere karşı Finlandiya ve İsveç'e tam destek verir.
Finlandiya ve İsveç, terörizmi tüm biçim ve tezahürleriyle en kuvvetli şekilde reddeder ve kınar. Finlandiya ve İsveç, tüm terör örgütlerinin Türkiye'ye karşı gerçekleştirdikleri saldırıları açık ve net biçimde kınar, Türkiye'yle ve mağdurların aileleriyle en derin dayanışma duygularını ifade eder. Finlandiya ve İsveç, PKK'nın yasaklanmış bir terör örgütü olduğunu teyit eder. Finlandiya ve İsveç, PKK ve diğer tüm terörist örgütlerin, bunların uzantılarının faaliyetleri ile iltisaklı kuruluşlar ve paravan örgütler içerisinde yer alan veya bu terör örgütleriyle bağlantısı bulunan şahısların faaliyetlerini engelleyeceklerini taahhüt eder. Türkiye, Finlandiya ve İsveç bu terör örgütlerinin faaliyetlerini engellemek amacıyla aralarındaki iş birliğini artırmaya karar vermişlerdir. Finlandiya ve İsveç, bu terör örgütlerinin emellerini reddeder."
"İsveç, yeni ve daha etkin bir Terör Suçları Kanunu’nun 1 Temmuz itibariyle yürürlüğe gireceğini ve hükûmetin terörle mücadele mevzuatını daha da tahkim edeceğini teyit eder. Türkiye, Finlandiya ve İsveç aralarında artık hiçbir milli silah ambargosu bulunmadığını teyit ederler. İsveç, NATO müttefiklerine yönelik olarak silah ihracatına ilişkin milli mevzuatını tadil etmektedir. Gelecekte, Finlandiya ve İsveç'ten yapılacak savunma sanayi ihracatı müttefik dayanışmasına ve Washington Anlaşması'nın 3. Maddesi’nin ruhuna ve lafzına uygun biçimde yürütülecektir."
"Terörizmle, örgütlü suçlar ve diğer ortak sınamalarla mücadelede mutabakat temelinde iş birliğini geliştirmek için kolluk kuvvetlerini ve istihbarat kuruluşlarını da içeren her düzeyde hükûmetlerarası yapılandırılmış bir diyalog ve iş birliği mekanizması tesis edeceklerdir. Finlandiya ve İsveç, ilgili NATO belgelerinin ve politikalarının hükümleriyle uyumlu biçimde terörizmle mücadeleyi kararlılık ve azim içinde yürütecek ve yerel mevzuatlarını bu doğrultuda güçlendirmeye yönelik gerekli tüm adımları atacaklardır. Finlandiya ve İsveç, Avrupa İade Sözleşmesi'yle uyumlu biçimde, Türkiye tarafından sağlanan bilgi, delil ve istihbaratı dikkate alarak Türkiye'nin terör zanlılarına dair sınır dışı veya iade taleplerini ivedilikle ve bütün boyutlarıyla işleme koyacak ve Türkiye'yle iade ve güvenlik iş birliğini geliştirmek için gerekli ikili ahdi düzenlemeler yapacaklardır."
"Finlandiya ve İsveç, 5. paragrafta kayıt altına alındığı çerçevede, PKK terör örgütünün ve bütün uzantıları ile iltisaklı kuruluşlarının ve paravan örgütlerinin para toplama ve eleman devşirme faaliyetlerine yönelik soruşturma başlatacak ve bunları yasaklayacaklardır. Türkiye, Finlandiya ve İsveç dezenformasyonla mücadele edeceklerini taahhüt edecek ve yasalarının, Türkiye'ye yönelik şiddeti kışkırtan faaliyetler dahil olmak üzere, terör örgütlerinin propagandası amacıyla istismar edilmesini engelleyeceklerdir. Finlandiya ve İsveç, silah ihracatına dair mevzuatlarının müttefiklere yönelik yeni taahhütleri mümkün kılmasını ve NATO'daki üyelik statüleriyle mütenasip olmasını temin edeceklerdir."
"Finlandiya ve İsveç, Türkiye'nin askeri mobilite konusundaki PESCO projesine katılımı dahil olmak üzere, Türkiye ve diğer AB üyesi olmayan müttefiklerin Avrupa Birliği’nin Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası’nın mevcut ve müstakbel girişimlerine mümkün olan en geniş şekilde dahil edilmesine destek vereceklerdir. Bu adımların hayata geçirilmesi için, Türkiye, Finlandiya ve İsveç Dışişleri, İçişleri ve Adalet Bakanlıkları, istihbarat servisleri ve güvenlik kurumlarından uzmanların katılımıyla bir Daimi Ortak Mekanizma tesis edeceklerdir. Daimi Ortak Mekanizma diğer ülkelerin katılımına açık olacaktır. Türkiye, NATO'nun açık kapı politikasına uzun zamandır devam eden desteğini teyit eder ve Madrid Zirvesi'nde Finlandiya ve İsveç'in NATO üyesi olmak üzere davet edilmelerine desteğini ifade eder."
Kaynak: Amerika'nın Sesi, Mepa News