Türkiye'nin ormanları dosyası
Son dönemdeki orman yangınları ile dikkat çeken Türkiye ormanları doğal faydalarının yanı sıra tarihten bu yana sosyal ve ekonomik açıdan da büyük önem taşıyor.
Yangınlarla gündeme gelen Türkiye'deki orman varlığının ayrıntılarının Türkiye'de ve dünyada merak uyandırdığı gözlemleniyor. Türkiye tarihten bu yana bulunduğu coğrafyada orman varlığı zengin olan ülkelerden biri olarak dikkat çekiyor.
Türkiye'de orman oranı ve miktarı
783.356 kilometrekare yüzölçümüne sahip Türkiye'de ormanlar yaklaşık 230 bin kilometrekare alan kaplıyor.
Bu da 23 milyon hektar ve 230 milyon dönüm ormanlık alana karşılık geliyor. Bu orman alanı miktarıyla oransal olarak Türkiye'nin %29'u ormanlardan oluşuyor.
Ülkede 1980'li yıllarda %26'ya gerileyen ormanlık alan oranı bu tarihlerden itibaren artışa geçerek %29'u aştı. Bu artışın büyük kısmı 2000'li yıllardan itibaren gerçekleşti.
Türkiye'nin orman haritası
Dünya'da en çok ormana sahip ülkeler ve Türkiye
Türkiye ormanlık alan sıralamasında dünyada 24. sırada bulunuyor.
En çok ormanlık alana sahip olan ülke ise 8,15 milyon kilometrekare ormanlık alan ve açık ara farkla Rusya. İkinci sırada 4,9 milyon kilometrekare ormanlık alanla Brezilya, üçüncü sırada 3,4 milyon kilometrekare ormanlık alanla Kanada, dördüncü sırada 3,1 milyon ormanlık alanla ABD, beşinci sırada 2,1 milyon kilometrekare ormanlık alanla Çin bulunuyor.
En ormanlık iller
Türkiye'nin en ormanlık ili olan Kastamonu'nun %70,9'unun ormanlarla kaplı olduğu hesaplanıyor. Kastamonu'yu %67,3 oranıyla Karabük, %65,5 oranıyla Muğla, %64,2 oranıyla Sinop takip ediyor.
Ormanlık alan miktarında ise 1 milyon 146 bin hektar (11,46 bin kilometrekare) ormanlık alanla Antalya zirvede bulunuyor. Antalya'yı 926 bin hektar ormanlık alanla Kastamonu, 835 bin hektar ormanlık alanla Mersin, 829 bin hektar ormanlık alanla Muğla izliyor.
Türkiye ormanlarının %99,8'i kamunun sayılırken sadece %0,2'si özel mülkte bulunuyor.
Türkiye'deki ağaç dağılımı
Türkiye'deki ağaç varlığının %27'sinin kızılçam, %24'ünün meşe, %22'sinin karaçam, %9'unun kayın, %7'sinin sarıçam ağaçlarından, %9'unun da diğer ağaçlardan oluştuğu hesaplanıyor. Çam ağacı, özellikle de kızılçam ağaçlarının yoğunluğunun orman yangını riskini artırdığı belirtiliyor.
Türkiye'de orman yangınları
Son 10 yılda orman yangınlarında Türkiye'de 100 bin hektardan fazla ormanlık alanın yandığı tahmin ediliyor.
Ormanlık alan büyüklüğü ve iklim gibi koşullar hesaba katıldığında orman yangınlarının büyük alanları tahrip etmemesi açısından Türkiye'nin olumlu bir konumda olduğu belirtiliyordu.
Fakat 28 Temmuz 2021'de başlayan orman yangınlarında ise bir haftada geçmiş 10 yılda yanan ormanlık alandan fazla ormanlık alanın yandığı tahmin ediliyor.
Ormanların önemi ve orman stratejisi
Türkiye'de ormanlar doğaya kattıkları değerlerin yanı sıra orman köylülerinin geçimi ve kereste gibi ormana dayalı sektörler nedeniyle ekonomik açıdan da tarihten bu yana büyük önem taşıyor.
Son dönemlerde ormanlık alan artışında önemli pay sahibi olan ağaç dikimleri ise yanmaya daha müsait ve ekonomik değeri az olan çam ağaçlarına ağırlık vermekle eleştiriliyor.
Çam ağacına dayalı ağaçlandırma yerine ekosisteme daha çok katkıda bulunacak, ticari değeri daha fazla veya meyve ağaçlarının dikilmesi tavsiye ediliyor.
Geçmişte ormanlara zarar verdiği iddia edilen keçilerin ise artık sık ormanlarda, özellikle çam ormanlarında beslenmesinin ve eşelenmesinin ekosisteme katkıda bulunduğu belirtiliyor.
Kaynak: Mepa News