Türkiye'nin savunma ve güvenlik bütçesi 47 milyar dolara çıkarak rekor kırdı

Türkiye'nin savunma ve güvenlik bütçesi 47 milyar dolara çıkarak rekor kırdı

Ankara, Orta Doğu'daki bölgesel gerginliğin ortasında 2025 yılında toplam savunma ve güvenlik harcamalarını yüzde 17,5 oranında artırmayı planlıyor.

Perşembe günü açıklanan bütçe teklifine göre Türkiye önümüzdeki yıl savunma ve güvenlik harcamaları için toplam 47 milyar dolar ayırarak bugüne kadarki en yüksek harcamayı yapmayı hedefliyor.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı'nda verdiği brifingde hükümetin savunma harcamaları için 913.9 milyar Türk lirası (26.8 milyar dolar) ayırmayı hedeflediğini söyledi.

Buna savunma sanayi destek fonu için gerekli 165 milyar lira da dahil.

Bütçede ayrıca İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Milli İstihbarat Teşkilatı ve diğer ilgili kurumların harcamalarını kapsayan iç güvenlik ihtiyaçları için 694.5 milyar lira öngörülüyor.

Türkiye'nin savunma harcamaları son yıllarda istikrarlı bir şekilde artıyor. 2024 savunma ve güvenlik bütçesi yaklaşık 40 milyar dolardı, yani 2025'in savunma harcamalarında yüzde 17,5'lik bir artış olacak.

Ankara, Suriye ve Irak'ta askeri operasyonlar yürütüyor ve Libya, Somali ve Katar'da askeri üsler işletmektedir. Ayrıca Kuzey Kıbrıs'ta da daimi bir varlığı bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın lideri olduğu AK Parti'nin 2003 yılında iktidara gelmesinden bu yana Türk hükümeti, silahlı insansız hava araçları, balistik füzeler ve toplardan milli savaş gemileri, tank projeleri ve zırhlı araçlara kadar yerel silah endüstrisine büyük yatırımlar yapıyor.

Bölgesel gerilimler

Ankara da bölgede sürekli olarak artan gerilimden derin endişe duyuyor. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Perşembe günü televizyonda yaptığı açıklamada Türkiye'nin kendisini bir İsrail-İran savaşına hazırlaması gerektiğini ve bu nedenle her türlü tedbiri alacağını söyledi.

Hükümet bu ayın başlarında Savunma Sanayii Destekleme Fonu'na daha fazla nakit aktarmak için yeni bir vergi uygulaması başlattı. Plan, 100.000 liranın üzerinde limiti olan kredi kartlarına sahip olan vatandaşlardan, ek savunma projelerini desteklemek için yıllık 750 lira ödemelerini öneriyordu.

Ancak AK Parti, kamuoyundan gelen ağır eleştirilerin ardından bu hafta başında öneriyi geri çekti.

Muhalefet ve uzmanlar bunun anayasaya aykırı olduğunu çünkü gerçek bir gelir yerine kredi limitinden bir ücret talep ettiğini söyledi. Ankara şu anda harcamaları karşılamak için başka yollar araştırıyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bu hafta başında yaptığı açıklamada hükümetin savunma sanayine, ülkeyi füzeler ve insansız hava araçları da dahil olmak üzere olası hava tehditlerine karşı korumak için bir “Çelik Kubbe” inşa etmeye odaklanma talimatı verdiğini söyledi.

Şimşek NTV'ye yaptığı açıklamada “Bunlar ileri teknoloji açısından pahalı sistemler” dedi ve ekledi: “5. nesil uçaklara uzun süredir para yatırıyoruz. Şimdi motorun geliştirilmesi gerekiyor.”

Şimşek, şu anda savunma sanayinde 1.000'in üzerinde projenin devam ettiğini de sözlerine ekledi ve “Bunların hepsi yüksek teknoloji” dedi.

Kaynak: Mepa News, Middle East Eye

x.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum