Twitter çalışanlarından itiraf: Özel mesajları okuyoruz, istediğimizi yasaklıyoruz
Twitter mühendisleri kullanıcı şifrelerine erişebiliyor mu? Twitter'ın ifade özgürlüğüne karşı geliştirdiği 'gölge sansür' tekniği nedir?
Kendisini Twitter’da çalışan bir mühendis olarak tanıtan kullanıcının yaptığı açıklamalar, sosyal medyada mahremiyet tartışmasını tekrar gündeme taşıdı.
Twitter'da mühendis olarak görev aldığını iddia eden bir kullanıcı yayınlamış olduğu videoda görevlilerin kullanıcı şifrelerine erişebildiğini söyledi. Üstelik Twitter yönetiminin düşünceleri 'zararlı' görülen bazı kullanıcıların paylaşımlarının sadece kendi tarafından görülmesini sağladığı ortaya çıktı. Buna göre 'aykırı' paylaşımlar yapan kullanıcılar aslında sadece kendi duvarında paylaşım yapıyor ve paylaşımlarının beğenilmediğini ve paylaşılmadığını gördüğünde kendini sosyal medyayı terketmek zorunda hissediyor. Bu stratejiye 'gölge sansür' deniyor.
Öte yandan Twitter görevlilerinin özel mesajlara, lokasyonlara dahi erişim sağlandığı belirtildi. Yayınlanan videonun çalışanlara ait olup olmadığı konusunda bir netlik bulunmuyor. Ancak böyle bir iddianın ortaya atılması bile milyonlarca üyesi olan Twitter kullanıcısını tedirgin etti.
İfade özgürlüğüne karşı 'gölge sansür'
Eski Twitter çalışanının itiraf videolarını kamuoyuna duyuran Project Veritas isimli aktivist hareket, ellerinde 8 firma çalışanına ait yeni videoların bulunduğunu ve önümüzdeki günlerde bunların da kamuoyu ile paylaşılacağını duyurdu.
3 Ocak 2018'de bir San Francisco’daki Abhinov Vadrevu isimli restoranda eski bir Twitter Yazılım Mühendisi, "gölge yasaklama" olarak adlandırılan bir stratejiyi şöyle açıklıyor:
"Stratejilerden biri “gölge yasak” ve böylece tamamen kontrol sağlıyorsunuz. “Gölge yasak” durumunda siz birini yasaklıyorsunuz fakat bu kişinin yasaklandığından haberi olmuyor; çünkü paylaşım yapmaya devam ediyorlar fakat kimseler onun bu paylaşımlarını görmüyor. Böylece onlar içeriklerine katılan kimsenin olmadığını düşünüyorlar. Aslında kimseler onun paylaşımlarını görmüyor."
8 Aralık 2017 tarihinde Twitter’ın yazılım mühendisi Steven Pierre otomatik sansür ve yasaklama sistemleri üzerine çalıştıklarını açıklamıştı.
"En ufak bir konuşma bile bir makine tarafından değerlendirilecek ve makine olumlu olsun veya olmasın; ortada iyi veya kötü bir şey olup olmadığını söyleyecek. Mesela birisinin agresif olup olmadığına karar verecek. Biri başka birilerine küfrediyor, saldırıyor. Bir noktada bunu başaracaklar, saldıracaklar ama bu girişim ortadan kaybolacak. Görüşü yasaklamayacağız, sadece böylesi bir ifade şekli yasaklanacak. "
"Pis insanları göstermemeye çalışıyoruz"
15 Aralık 2017 günü Twitter Noel partisinde şirketin güvenlik politikaları müdürü Olinda Hassan “pis insanların” sıralamalarını (görünürlüklerini) düşüren bir sistemi açıklıyor:
“Evet! Bu üzerinde çalıştığımız bir şey. Pis insanları göstermemeye çalışıyoruz. Bu üzerinde çalıştığımız bir ürün.”
16 mayıs 2017 tarihinde Twitter’ın eski içerik inceleme görevlisi Mo Norai bir sohbet esnasında geçmişte de Twitter’ın aşırı Trumpçıları ve muhafazakarları manuel olarak yasakladığını veya kısıtladığını telaffuz etmişti.
“Evet, eğer birileri bildirimde bulunarak ‘bu kişi aşırı-Trumpçı. Bunu görmek istemiyorum. Beni incitiyor.’ Der ise ben de zaten böylesi şeyleri sevmiyorum. Tüm profili yasaklıyorum. Ve işime devam ediyorum.”
Yayınlanan videoda görüntüleri olan Norai de; öte yandan politik olarak sol kesime daha yakın paylaşımlar yapan hesapların incelenmesinde daha toleranslı davrandıklarını sözlerine ekliyor.
"Çok sayıda yazılı olmayan kural var"
Norai hesaplar hakkında yasaklama işlemlerinin Twitter’ın belli bir politikası çerçevesinde gerçekleşmediği; daha ziyade şirketin üst makamlarından iletilen yazılı olmayan kurallar çerçevesinde hareket ettiklerini ifade ediyor.
“Çok sayıda yazılı olmayan kural var. Son derece liberal ve özgürlükçü San Francisco ve California şehirlerinde faaliyet gösteriyorsunuz. Yani şirket olarak kötü bir imajınız olur. Ama kapalı kapılar ardında birçok kural vardır.”
5 Ocak 2018 günü San Francisco’da bir barda Pranay Singh isimli şahıs “gölge yasak” algoritmasının nasıl da sağ görüşlü kimselerin hedef aldığına dair detaylar veriyor.
Twitter'ın 'bekçileri'
“Tamam, diyelim ki siz Trump veya Amerika kelimelerini arıyorsunuz. Kızgın bir kullanıcıyı bulmak için kullanabileceğiniz 5 bin kelime var. Sonra bütün görsellerde ve mesajlarda bu ifadeleri arıyorsunuz. Sonra da bu mesaj ve görselleri paylaşan hesaplar için harekete geçiyorsunuz.”
Projeck Veritas kurucusu James O’Keefe’ye göre silikon vadisinin teknoloji devlerinin ifade özgürlüğü üzerindeki iradesi, eşi görülmemiş bir şey ve de oldukça tehlikeli.
“Öylesine bir dünya ki insanların kendilerini ifade etmelerinin önünde bekçi olarak bekleyen bilgisayar mühendisleri var!”
Bu dosya insanların online olarak kendilerini ifade etme konusunda ne kadar kısıtlı bir özgürlüğe sahip oldukları konusunda bilgi veriyor.
Kaynak: Mepa News