UCM'den Rus generaller hakkında tutuklama kararı

UCM'den Rus generaller hakkında tutuklama kararı

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Sergey Şoygu ve Valeri Gerasimov hakkında tutuklama emri çıkarttı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi Salı günü Rusya'nın eski Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve önde gelen Rus general Valeri Gerasimov hakkında Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında işledikleri iddia edilen suçlar nedeniyle tutuklama emri çıkardı.

Şoygu geçtiğimiz ay savunma bakanlığı görevinden alınmış ve Güvenlik Konseyi Sekreteri olarak atanmıştı.

Lahey merkezli mahkeme, Şoygu ve Gerasimov'un Ukrayna'daki sivillere yönelik saldırıları yönettikleri için savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlediklerinden şüphelenildiğini belirtti.

UCM tarafından yapılan basın açıklamasında yargıçların "iki şüphelinin Rus silahlı kuvvetleri tarafından 10 Ekim 2022'den en az 9 Mart 2023'e kadar Ukrayna elektrik altyapısına karşı gerçekleştirilen füze saldırılarından sorumlu olduğuna inanmak için makul gerekçeler bulunduğuna karar verdiği" ifade edildi.

Rusya ve Ukrayna UCM'ye üye değil. Ancak Ukrayna, kendi topraklarında işlenen suçların kovuşturulması için UCM'ye yargı yetkisi vermişti.

Şoygu ve Gerasimov için çıkarılan tutuklama emirleri, işgalin başlangıcından bu yana üst düzey Rus şüpheliler hakkında çıkarılan tutuklama emirlerinin toplam sayısını sekize çıkardı. Bunlar arasında Ukraynalı çocukların Rusya'ya kaçırılması nedeniyle savaş suçu işlediğinden şüphelenilen Putin de bulunuyor.

Kaynak: Mepa News

katki.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.