Ukrayna Almanya ile 'tarihi' bir güvenlik anlaşması imzaladı
Ukrayna ABD ve Batılı ülkelerin milyarlarca dolarlık yardımına rağmen Rusya karşısında kayda değer bir ilerleme kaydedebilmiş değil.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy Cuma günü Berlin'de Almanya ile bir güvenlik anlaşması imzaladı ve anlaşma Başbakan Olaf Scholz tarafından Kiev'in Rusya'ya karşı verdiği savaşın ortasında "tarihi bir adım" olarak nitelendirildi.
Zelenskiy ayrıca Çarşamba günü Fransa ile de benzer bir anlaşma imzalayarak ön cephedeki Avdiivka kentine yönelik Rus saldırılarını durdurmakta zorlanan güçlerine takviye sağlamaya çalışacak.
Ukrayna savaşı üçüncü yılına girmek üzereyken Ukrayna Devlet Başkanı, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris gibi liderlerin bir araya geleceği Münih Güvenlik Konferansı'nda finansman ve silahlanma konusunda sürekli yardım talebinde bulunmaya hazırlanıyor.
Zelenskiy'nin Avrupa turu, Ukrayna'nın mühimmat sıkıntısı ve yeni Rus saldırıları nedeniyle doğu cephelerinde artan baskıyla karşı karşıya olduğu kritik bir döneme denk geliyor.
Doğu cephesinde yer alan ve 24 Şubat işgalinin yıldönümü öncesinde Rusya'nın ana hedeflerinden biri haline gelen kuşatma altındaki Avdiivka çevresinde şiddetli çatışmalar yaşanıyor.
Bu arada milyarlarca dolarlık Batı yardımının uzun vadeli geleceği, ülkenin en büyük destekçisi ABD'nin seçim atmosferine girdiği bir dönemde belirsizliğini koruyor.
Kongre'deki çekişmeler nedeniyle 60 milyar dolarlık askeri yardım paketi geçen yıldan bu yana Washington'da bekletiliyor.
Avrupa Birliği de Mart ayına kadar göndermeyi taahhüt ettiği bir milyon top mermisinin ancak yarısını gönderebileceğini itiraf etti.
Başbakan Olaf Scholz ve Zelenskiy tarafından imzalanan ikili anlaşmanın ayrıntıları henüz ortaya çıkmadı. Almanya sadece anlaşmanın Ukrayna'nın "uzun vadeli güvenlik taahhütlerini ve desteğini" kapsayacağını söyledi.
Fakat Scholz anlaşmanın imzalanmasının "tarihi bir adım" olduğunu söyledi.
Scholz, X’teki hesabında "Almanya, Rusya’ya karşı Ukrayna'yı desteklemeye devam edecek" diye yazdı.
Fransa Cumhurbaşkanlığı da Cuma akşamı Ukrayna ile bir güvenlik anlaşması imzalanacağını doğruladı ancak anlaşmanın içeriğine ilişkin bilgi vermedi.
Savaş yorgunluğu
G7 ülkeleri geçtiğimiz Temmuz ayındaki NATO zirvesi sırasında Ukrayna'ya uzun vadeli savunma desteği sağlama planlarını dile getirmişlerdi. Ancak ittifak liderleri Ukrayna'nın birliğe katılması için bir takvim belirleyemedi.
İlk anlaşma Ocak ayında İngiltere Başbakanı Rishi Sunak'ın Kiev ziyareti sırasında İngiltere ile imzalanmıştı.
Zelenskiy müttefiklerini saran savaş yorgunluğunu üzerlerinden atmaya çalışıyor.
Cumartesi günü Münih konferansı çerçevesinde Harris ile yapacağı görüşmenin yanı sıra Zelenskiy, Çek Cumhuriyeti, Danimarka ve Hollanda liderleriyle de görüşmeler planlanıyor.
Ukrayna bir zamanlar dünya liderlerinin aklındaki ana çatışma konusuydu ancak İsrail’in Gazze’ye yönelik başlattığı saldırı Orta Doğu’da tırmanan bir krize neden oldu. Dolayısıyla liderlerin dikkati şu an bu bölgede.
Orta Doğu dünyanın odağında
İsrail Cumhurbaşkanı Issac Herzog, Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye ve Ürdün Kralı 2. Abdullah da konferansa katılacak 180 devlet adamı arasında yer alıyor.
Washington Post'un Perşembe günkü haberine göre ABD ve küçük bir grup Orta Doğu ülkesi, İsrail ve Filistin arasında uzun vadeli bir barış için kendi düşüncelerini Avrupalı muhataplarıyla paylaşma fırsatını kullanabilir.
Arabulucular şu anda İsrail'in 1.4 milyondan fazla Filistinlinin sıkışıp kaldığı Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentine geniş çaplı bir kara saldırısı düzenlemeden önce sahada bir ateşkes sağlamak ve rehineleri serbest bırakmak için yarışıyor.
AFP'nin İsrailli kaynaklara dayandırdığı bilgiye göre, Gazze'de halen yaklaşık 130 rehine olduğuna inanılıyor.
Kaynak: Mepa News, AFP