Ukrayna lideri Zelenski, 'işgal günü' olarak lanse edilen 16 Şubat'ı 'birlik günü' ilan etti
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ülkesinin Ukrayna'ya 1 milyar dolara kadar devlet borcu garantisi teklif ettiğini açıkladı.
Blinken, Rusya'nın askeri hareketliliğinin yarattığı baskı karşısında Ukrayna ekonomisine destek olmak için bu kararın alındığını açıkladı:
"Bu teklif, halkı Rusya'nın istikrarsızlaştırıcı politikasıyla karşı karşıya olan Ukrayna'nın ekonomik istikrar, büyüme ve refahını artıracak. IMF, G7 ve diğer uluslararası mali yapılanmalar ve diğer varlıklı bağışçılar da bu çabaya destek verebilir."
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın Ukrayna'yı savaş ile korkuttuğunu, ama ülkesinin her zamankinden daha güçlü olduğunu söyledi. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ise Rusya'nın Ukrayna sınırına her geçen gün daha fazla askeri güç ve kabiliyet eklediğini kaydetti.
Zelenski, ABD'den Rusya'nın Çarşamba günü işgal edebileceği yönündeki haberleri duyduğunu, ancak 16 Şubat'ı "birlik günü" haline getireceklerini söyledi.
Zelenski yaptığı açıklamada, "Bizi yine büyük bir savaşla korkutuyor, askeri işgalin tarihini veriyorlar. Bu ilk değil. Ama devletimiz bugün her zamankinden daha güçlü" dedi.
Zelenski, "Barış istiyoruz ve tüm sorunları müzakereler yoluyla çözmek istiyoruz" ifadesini kullandı.
Zelenski, Donbas ve Kırım'ın diplomatik yollarla yeniden Ukrayna kontrolüne geri döneceği öngörüsünde bulundu.
Ukrayna ordusunu öven Zelenski, "Sekiz yıl öncesine göre çok daha güçlü" dedi.
Rusya'nın Ukrayna sınırına askeri yığınağının 130 bine ulaştığı belirtiliyor. Rusya, Ukrayna'yı işgal edeceği yönündeki iddiaları yalanlıyor.
İngiltere, ABD ve Almanya'nın da aralarında bulunduğu 10'u aşkın ülke, vatandaşlarını Ukrayna'dan derhal çıkmaya çağırdı.
ABD'nin Kiev'deki büyükelçiliğini tahliye etmesinin ardından Kanada ve Avustralya da büyükelçiliğini boşaltmaya başladı.
Ardından ABD, vatandaşlarının Belarus'tan da ayrılmaları tavsiyesinde bulundu. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Rusya'nın Belarus-Ukrayna sınırına da ortak tatbikat gerekçesiyle asker yığmasının bu ülkede de riski artırdığı belirtildi.
Johnson-Biden: Diplomasi için hâlâ fırsat var
İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve ABD Başkanı Joe Biden, bugün yaptıkları telefon görüşmesinde, "diplomasi için ve Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik tehditlerinden geri adım atması için hala çok önemli bir fırsat" olduğu konusunda mutabakata vardılar.
İngiltere Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamaya göre, liderler ayrıca işgalin "hem Rusya hem de dünya için geniş kapsamlı hasara yol açacak uzun süreli bir kriz" ile sonuçlanacağını kaydetti.
Johnson ve Biden, Avrupa ülkelerinin Rus enerjisine olan bağımlılıklarını azaltması gerektiğini de yinelediler.
Kaynak: BBC Türkçe