Ukrayna, Rusya adına tahıl taşıyan kargo gemisine el koydu

Ukrayna, Rusya adına tahıl taşıyan kargo gemisine el koydu

Kamerun bandıralı geminin Ukrayna tahılını Orta Doğu'ya taşımak üzere Rusya için çalıştığı iddia ediliyor.

Ukrayna, "Rus işgali altındaki Kırım'dan çalıntı Ukrayna tahılı taşıdığını" iddia ettiği uluslararası bir yük gemisine el koydu.

Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) Perşembe günü yaptığı açıklamada, güçlerinin gemiyi Ukrayna'nın Odesa bölgesi yakınlarında Karadeniz'de durdurarak el koyduğunu ve kaptanını gözaltına aldığını söyledi.

SBU, Kamerun bandıralı Usko Mfu adlı geminin Rusya için Orta Doğu'ya tahıl ihraç etmek üzere çalıştığını söyledi. Açıklamada geminin geçen yıldan bu yana defalarca Kırım'ın Sivastopol limanına yanaşarak birkaç ton "yağmalanmış" ürün aldığı belirtildi.

Sivastopol Rusya için Karadeniz'de önemli bir askeri merkez.

SBU, hareketlerini gizlemek için geminin GPS takip cihazını düzenli olarak kapattığını ve yanlış seyahat bilgileri kaydettiğini ileri sürdü.

Azerbaycan vatandaşı olan kaptan, Ukrayna'nın Rus işgali altındaki topraklarına yönelik seyahat kısıtlamalarını ihlal ettiği gerekçesiyle beş yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilir.

Savcıların gemiye el konulduğu sırada gemide bulunduklarını söyledikleri diğer 12 yabancı mürettebatın da suçlamayla karşılaşıp karşılaşmayacağı belli değil.

SBU, "Soruşturma, suçun tüm koşullarını belirlemek ve yasadışı faaliyete karışan diğer kişileri tespit etmek için devam ediyor" dedi.

Kaynaklar üzerinde savaş

Rus kuvvetleri 2022'deki işgalinin ilk yılında Ukrayna'nın güneyindeki tarım bölgelerini işgal etti ve Kiev Rusya'yı tahıllarını çalmak ve tahrip etmekle suçladı.

Ukrayna ayrıca Rusya'yı, 2023 yılında Birleşmiş Milletler tarafından imzalanan ve Kiev'in tahılını Karadeniz üzerinden güvenli bir şekilde taşımasına olanak tanıyarak gıda ihracatının düşmesine neden olan anlaşmadan çekilmekle suçluyor.

Ukrayna o zamandan beri Rusya'nın fiili ablukasını aşmak için genellikle sahili çevreleyen yeni deniz yolları açarak tahıl ihracatını savaş öncesi seviyelere yaklaştırdı.

Avrupa Birliği Mayıs ayında, Moskova'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaştan elde ettiği geliri kesmek amacıyla Rusya'dan tahıl ithalatına "yasaklayıcı" vergiler getirdi.

AB'nin ticaretten sorumlu komiseri bu tedbirin "Rusya'nın Ukrayna'dan çaldığı tahılı AB pazarlarına yasadışı yollardan ihraç etmesinin önüne geçeceğini" söyledi.

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.